Důchodci včera vyšli do ulic a křičeli: Vláda nás chce vyhladit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Důchodci včera vyšli do ulic a křičeli: Vláda nás chce vyhladit!

Rozlícený dav pochodoval Prahou.
Rozlícený dav pochodoval Prahou. (Aha! – Karel Kopáč)

Téměř dva tisíce důchodců zaplnily včera prostor před Rudolfinem na pražském náměstí Jana Palacha. »Demonstrace za přežití«, jak ji organizátoři nazvali, byla zaměřena proti zpomalení růstu penzí a za důstojnější podmínky ve stáří. Řečníci nenechali na vládě, obzvlášť na ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), nit suchou!

Pouštěli se i do ostatních členů vlády. »Nejsi Drábek, ale dráb, co jsi mohl, to jsi shráb« – stálo na jednom z transparentů. Na jiném zas byl vzkaz všem koaličním politikům, kteří podporují reformy: »Nesahejte na naše stovky, sáhněte sobě na tisíce!«.

„Musíme se bránit. Důstojnost lidské osoby je ohrožena. Diskriminace stáří je tu běžným jevem,“ prohlásil šéf pořadatelské Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Demonstrace byla vůbec prvním samostatným protestem důchodců. Obvykle se senioři připojili k akcím, které pořádali jiní. Poté vyrazili před Strakovu akademii, kde chvíli předtím skončila schůze vlády. Předali zde petici s požadavky.

Co protestujícím hlavně vadí?

➤ Průměrná starobní penze dosáhla na konci března 10 740 Kč.

➤ V příštím roce by se podle vlády měla zvednout jen asi o 156 Kč místo původně očekávaných 428 Kč.

➤ Celkem by si penzista měl v následujících třech letech v průměru přilepšit jen o 383 Kč, podle nynějšího modelu by to bylo 1011 Kč.

➤ Invalidní důchod třetího stupně činil na konci loňska v průměru 10 004 Kč, u druhého stupně 6748 Kč a u prvního stupně 6094 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.