Co na podzim s odřezanými větvemi? Nadrtí je štěpkovače! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Co na podzim s odřezanými větvemi? Nadrtí je štěpkovače!

Fotografie
Fotografie (internal)

Podzimní práce na zahradách před příchodem zimy finišují. Jejich neodmyslitelnou součástí je i stříhání živých plotů a prostříhávání stromů a keřů. Co ale s větvemi? Řezat a pálit? Existuje mnohem jednodušší a méně pracná varianta. Užitečným pomocníkem je štěpkovač nebo drtič. Naštěpkovaný materiál lze pak kompostovat, dát ke stromům či jej použít k topení.

ŠTĚPKOVAČ, NEBO DRTIČ?

Rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem na první pohled nepoznáte, přesto jsou odlišné.

Drtič – je vybaven rychloběžnými noži, jsou hlučnější. Větve sekají na malé kousky. 

Štěpkovač – materiál zpracovává pomaloběžnými válcovými frézami, které se otočí cca 40krát za minutu. Snadněji zpracová silnější větve, které krájí na špalíky.

JAK JSME TESTOVALI

Nakoupili jsme hobby štěpkovače s motorem kolem 2,5 kW. Zpracovávají větve do průměru 4 cm (Bosch 4,5 cm). Společnou vlastností bylo horší zpracování slabých větviček, nedocházelo k úplnému oddělení štěpků, což je běžné. Je to dáno konstrukcí a účelem použití. Modely, kromě Silent 2600 a Flymo, jsme museli složit i seřídit. Štěpkovali jsme čerstvě nařezané větve, od tenkých po silnější (cca 3 cm). Připravené byly i silnější. Sledovali jsme, jak je zpracují, i pohodlnost práce. Dále byly rozebrány a posuzovalo se technické zpracování.

Více najdete na: www.itest.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.