Miroslav Kalousek se čílí: Stát v metanolové aféře neselhal, jsou to silácké řeči! »S benzinem je to ještě horší«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miroslav Kalousek se čílí: Stát v metanolové aféře neselhal, jsou to silácké řeči! »S benzinem je to ještě horší«!

Miroslav Kalousek si nepřipouští, že by stát v kauze pančovaného alkoholu selhal.
Miroslav Kalousek si nepřipouští, že by stát v kauze pančovaného alkoholu selhal. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Karel Kopáč)

Lidé se tráví, slepnou a umírají, výrobci a prodejci alkoholu krachují – metanol je stále na české scéně. Jedem pančovaný alkohol opanoval i včerejší televizní debaty. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Partii na Prima family odmítl, že by stát selhal. Policejní prezident Martin Červíček v Otázkách Václava Moravce na programu ČT1 prohlásil, že policie už má v případu jasno.

Názor, že stát v boji s lihovou mafií selhal, Kalouska rozhořčil. „Je to laciná kritika a silácké řeči. To je jako říct, že stát selhal v boji s alkoholem za volantem. Stát s tím bojuje, ale vyloučit přítomnost řidiče za volantem nejde,“ řekl. Podle něj úřad připravoval zákonnou změnu už před otravami. „Návrh zákona o prodeji lihu je v připomínkovém řízení,“ uvedl.

Nyní prý ale bude návrh ještě zpřísněn. Připustil možnost regulace trhu s lihovinami. S ohledem na oběti posluchače šokoval čistě ekonomickým vyjádřením, že černý trh s alkoholem nepovažuje za nejhorší. Mnohem větší je podle něj černý trh s pohonnými hmotami. Ten způsobuje odhadem ztráty na dani pět až osm miliard ročně oproti asi miliardě u alkoholu.

Policie už má jasno

„Policie se již dostala k vrcholu pyramidy výrobců alkoholu s metanolem,“ prohlásil včera policejní prezident Martin Červíček. Podle něj už kriminalisté neřeší další vyšetřovací verze. Zásadní výsledky chce prozradit dnes. Výrazný posun ve vyšetřování prý přinesla čtvrteční akce na Zlínsku, při které kriminalisté zajistili v Opavě 6000 litrů tekutiny, s největší pravděpodobností metanolu.

Červíček zároveň připustil, že policisté dosud nemají zdroj jedovatého alkoholu ani všechny výrobky, které z něj pocházejí. Řešení problému do budoucna vidí v zavedení licencování prodeje alkoholu. „Ve spojení s kolky by takové opatření posílilo ochranu spotřebitelů a vedlo k větší průhlednosti oběhu alkoholu,“ míní Červíček.

20 dnů, 24 mrtvých

Obětí přitom stále přibývá, v pátek zemřela jedna z prvních otrávených – žena (†57), která přišla do havířovské nemocnice 6. září v kritickém stavu. V době přijetí upadala do kómatu a z něj se už neprobrala. V Moravskoslezském kraji zemřelo nejvíce otrávených, další kriticky ohrožený pacient navíc leží i v Třinci na FrýdeckoMístecku. A noví otrávení v nemocnicích stále přibývají.

Šokoval laboratoř!

Ze zvědavosti si muž v Brně nechal v laboratoři zkontrolovat tuzemák, měl čtyři láhve. Při pohledu na výsledky byla laboratoř v šoku. Kvůli hrozivým hodnotám až 42,2 gramu metanolu na litr hned zalarmovala celníky i policii, kteří budou vše dál řešit.

Přečtěte si
zadnice
25. 9. 2012 • 09:56

Kalousek selhal a selhává s celou "vládou" každodenně!!!! O siláckých řečech ať raději drží tlamu!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.