Týden prohibice: Takhle se Česko změnilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Týden prohibice: Takhle se Česko změnilo!

Fotografie
Fotografie (internal)

Minulý pátek vyřkl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tuto zprávu – v obchodě, v restauraci, na benzince ani nikde jinde není možné koupit alkohol s vyšším obsahem ethanolu než 19,99 %. Prohibice stále trvá, díky novým kolkům však existuje naděje, že brzy skončí. Podívejte se, jak ovlivňuje život v Česku.

Záchytky: »Klientů« máme stejně!

Provoz záchytek se v krajských městech neomezoval. „První prohibiční víkend bylo plno, očekáváme totéž i tento víkend. Kdo chce pít, cestu si najde,“ řekl Aha! Jiří Maléř, mluvčí Městské nemocnice Ostrava. Ani v hlavním městě se nic nezměnilo. „Je to stále stejné, ale to bude také tím, že lůžková kapacita záchytné stanice, která je patnáct postelí, musí stačit na celou Prahu a jejích 1,2 milionu obyvatel,“ řekl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Právník: Odškodnit by měl i stát

V kauze otrav metylalkoholem jsou oběťmi jak pozůstalí, tak přeživší, kteří v některých případech i oslepli. A odškodnění by měli nabídnout jak dopadení pachatelé, tak stát, jelikož ten by měl alkohol podrobovat kontrole. Toho názoru je pražský advokát Jan Černý. Míní, že pokud se například újma vyčíslí na dva miliony, minimálně 600 tisíc korun by mělo jít oběti ze státní kasy. „Nicméně jestli stát bude skutečně odškodňovat, to závisí na tlaku veřejného mínění. Jsou to přece jen politici,“ dodal Aha! renomovaný právník.

Lidé: Tvrdého se bojíme

Metylalkohol neřádil jen u domácích výrobců, ale i v kamenných prodejnách. Lidé se otrávili i okolkovanými láhvemi, zfalšovaná etiketa byla pouhým okem nerozpoznatelná od té pravé. Není proto divu, že z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi vyplývá následující: 51 % Čechů tvrdý alkohol naprosto odmítá pít.

Policisté: Nehod je méně

Hned po vyhlášení částečné prohibice minulý pátek jako by se s nehodami způsobenými alkoholem roztrhl pytel. Vyplývá to z údajů, které Aha! zaslal ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Za pátek, sobotu a neděli bylo »alkoholových« nehod v České republice 56 oproti 42 o víkendu předchozím. Během pracovního týdne se ale jejich počet ve srovnání s minulým týdnem výrazně snížil: oproti 44 jich totiž mezi pondělkem a čtvrtkem bylo 35, tedy o 9 méně! Že by po víkendu došel alkohol?

Přečtěte si
zadnice
22. 9. 2012 • 14:15

Díky pravicovým vládám, čili "volné ruce trhu"!!!!!!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.