Prohibice, večer první: Takhle jsme se (ne)opili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prohibice, večer první: Takhle jsme se (ne)opili!

PROHIBICE!
PROHIBICE! (Aha! – Martin Přibyl, pro Aha! – Jan Čada, Marek Hofman, Petr Podroužek)

Průměrný Čech je podle statistik piják a každý rok spotřebuje 12 litrů lihu. I proto některým z nás připadá zákaz prodeje alkoholu s více než dvacetiprocentním obsahem, který platí ve všech obchodech i restauracích od pátečního večera, jako životní rána!

Med to není ani pro provozovatele hospod, kteří tržby pouhým pivem a vínem nenaženou. Podle odborníků totiž podniky přijdou s každým dnem prohibice až o 200 milionů korun. V české historii nemá zákaz vyprovokovaný řáděním jedovatého metanolu, který už zabil 19 lidí, obdoby. Podívejte se s Aha!, jak vypadal první prohibiční večer v našich dějinách!

Písek: »Měli to řešit dřív!«

Na jihu Čech naštvalo vládní nařízení hlavně provozovatele hospod. V Sepekově na Písecku si s Aha! povídala hostinská Jaroslava Hadáčková. „Respektujeme zákaz, ale nesouhlasíme s ním. Přijdeme o tržby a stát o peníze z daní. Navíc se to mělo řešit hned a ne čekat, až začnou umírat lidé,” myslí si.

Zlín: »Kdo nám prodá slivku?«

Ačkoliv právě Zlínský kraj měl s otravami snad největší problémy, místní štamgasti pochopení nemají. Fanoušci hokejistů Slavie včera v klubu Golem nechtěli uvěřit, že jim nenalijí. „Pár minut před koncem prohrajeme, pak nám tu ještě zakážou dát si panáka! Nevíte o někom, kdo by prodal slivovici?“ ptali se.

 

Brno: »Zákazník mě málem zmlátil!«

Horkokrevným Brňákům vadila prohibice výrazně víc. „Už tady byl nějaký mladík, evidentně posilněný alkoholem, a chtěl něco tvrdšího. Řekla jsem mu o zákazu, tak na mě začal řvát i vyhrožovat. Moc nechybělo a fyzicky mě napadl,“ řekla Aha!  prodavačka Jana Trechová.

Praha: »Pravidla jsou pravidla!«

Hospoda s názvem V Háji v pražských Holešovicích v pátek večer fungovala, jako by se nechumelilo. Hospodský Petr ale okamžitě po vydání zákazu zavedl přísnou disciplínu. „Vypsal jsem si na lísteček, který alkohol prodávat můžu, a u zbytku mají zákazníci smůlu,“ řekl s tím, že pravidla jsou prostě pravidla.

Skorotvrdý alkohol: Co si dát můžeme

Nic nad 20 procent teď není legální, a pokud nemáte doma zásoby, na vodku, whisky, rum či tequilu zapomeňte. Jestli se vám ale omrzí pivo a víno, přečtěte si seznam o něco silnějších pochoutek, které si bez problému koupíte.

  • vaječný likér (17 %)
  • bailey’s (17 %)
  • peprmintka (19 %)
  • portské (19 %)
  • martini (15 %)

Pozn.: Podíly etanolu jsou přibližné a mohou se dle výrobců lišit.

5 OTÁZEK A ODPOVĚDÍ: Jak přežít prohibici a neporušit zákaz?

Jaké jsou přesné důvody prohibice tvrdého alkoholu?

Podle analýzy, kterou dostali v pátek odpoledne do rukou ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a zbytek krizového týmu, zrušení stánkového prodeje nestačilo. Metanol se totiž i přes toto opatření dostal z jihu a východu Čech do Středočeského kraje a do Prahy. Bylo tedy nebezpečí, že se jed rozšíří a budou umírat další lidé.

Mám doma neotevřené láhve. Co teď s nimi?

Jestli máte pokušení je vypít, raději odolejte. Především v případě, že máte pochybnosti o místě jejich prodeje, či kvůli tomu, že byla jejich cena podezřele nízká. Nejjednodušší řešení je se jich prostě zbavit. V opačném případě zkontaktujte některou z krajských hygienických stanic a požádejte o otestování.

Mohu si koupit tvrdý alkohol na internetu?

Ne, zákaz platí celoplošně na území České republiky, a to i pro internetové obchody. Ty omezily svůj sortiment na alkoholické nápoje s nižším než dvacetiprocentním podílem etanolu.

Co když mi něco ze své domácí zásoby prodá kamarád?

Ani to není »košer«. Pokud vám jen nalije panáka z kamarádství, zákaz neporuší. V případě, že by vás ale jeho zásoba otrávila a vy jej udáte na policii, nelze vyloučit trestní odpovědnost!

Bydlím v pohraničí. Můžu si zajet pro pití k »sousedům«?

Toto je asi jediný »fígl«, který na prohibici platí, protože ta se vztahuje jen na území České republiky. Pokud si tedy přivezete povolené množství alkoholu ze zahraničí, rozhodně jej nesmíte prodávat, ale nic vám nebrání jej konzumovat. Nezapomeňte však, že jde především o vaši bezpečnost a že i tam se mohl metanol případně dostat. Proto pozor na podezřele levný alkohol a kolky!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.