Rama česká, německá, nebo rakouská? Každá je jiná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 26. května 2022

Svátek slaví Filip, zítra Valdemar

Rama česká, německá, nebo rakouská? Každá je jiná!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ptáte se, jak je to možné? Výrobce nás prý rozhodně nešidí, jen máme jiné chutě než »Zápaďáci« a margarín si raději namažeme na chleba než použijeme na pečení.

„Abychom zlepšili její nutriční složení, upravili jsme před pár lety podíl tuku tak, aby plně vyhovoval nejmodernějším výživovým doporučením. Odlišné složení v jiných zemích odpovídá daným dlouholetým preferencím či zvyklostem,“ řekla Aha! mluvčí výrobce Unilever ČR Martina Janebová.

Česká Rama Classic

  • Obsah tuku: 60 %
  • V České republice se prodává už skoro 20 let, je nejoblíbenějším margarínem na trhu.  Stejný obsah tuku má i v Polsku nebo na Slovensku.
  • Jedno namazání 10 g
  • Energetická hodnota: 55 kcal
  • Omega 3: 0,35 g
  • Omega 6: 1,2 g
  • Cena: 34,90 Kč/500 g

Německá Rama

  • Obsah tuku: 70 %
  • Jedno namazání 10 g
  • Energetická hodnota: 65 kcal
  • Omega 3: 0,32 g
  • Omega 6: 1,3 g
  • Cena: 30,30 Kč/500 g

Rakouská Rama Original

  • Obsah tuku: 80 %
  • Rakouská Rama se od té české neliší pouze obalem, ale i chutí. Je v ní o 20 % víc tuku.
  • Jedno namazání 10 g
  • Energetická hodnota: 72 kcal
  • Omega 3: 0,37 g
  • Omega 6: 1,4 g
  • Cena: 31,50 Kč/500 g

Pozn.: Esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6 jsou potřebné pro normální růst a vývoj dětí.

Proč je u nás dražší?

Na odlišnost v množství tuku ukázal porovnávací nákup serveru aktuálně.cz. Proč je ale český výrobek, který obsahuje méně tuku, dražší? Výrobce je v tom nevinně. „Cena se skládá z několika složek (DPH, marže prodejců) a zčásti odráží i velikost trhu a prodaná množství. Potraviny a jiné výrobky jsou často prodávány v různých promo akcích a vypovídající cenová srovnání by tak bylo potřeba provádět po delší dobu a srovnávat průměrné ceny,“ uvedla mluvčí výrobce Martina Janebová.

Která je lepší?

„Tuky v margarínu Rama byly vždycky vynikající. Nepoškozovaly ani srdíčko, ani nezvyšovaly cholesterol. Nejde ale říct, jestli je z hlediska množství tuků lepší rakouská, německá nebo česká, protože vždy je potřeba zohlednit jejich množství v celém našem jídelníčku,“ uvedla nutriční terapeutka Jitka Tomešová. A protože se Češi cpou rádi tučným, je odlehčený tuk výhodou.

A co v kuchyni?

„Čím kvalitnější margarín, čím méně náhražek, tím lepší. A co se týče studené kuchyně, je určitě zdravější a vhodnější odlehčený margarín. Jestliže jde ale o vaření, není nad máslo,“ okomentoval kuchař Hynek Šír.

Přečtěte si
zadnice
5. 9. 2012 • 10:31

V ČR je to hlavně nejdražší, protože máme nejnižší příjmy!!!

zadnice
5. 9. 2012 • 10:30

Není to tak. Naši tátové říkali:"češka do kuchyně, němka do postele a polka do maštale, protože to je *** že jí není rovno".

ja01
4. 9. 2012 • 15:13

Poslední cena, kterou jsem viděl byla u nás v malém městě 41,90 a u rodičů na vsi 43,90 Kč.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.