Do těhotné Petry vrazilo auto a předčasně porodila: Daník (990 g) zázračně přežil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Do těhotné Petry vrazilo auto a předčasně porodila: Daník (990 g) zázračně přežil!

Fotografie
Fotografie (internal)

Petře Trdlové z Jablonce nad Nisou se přihodilo to, na co se většina nastávajících maminek neodvažuje pomyslet ani v nejčernějších chvilkách. V šestém měsíci těhotenství do jejího auta nabouralo protijedoucí auto! Petře se po nárazu do volantu začal rozbíhat předčasný porod… Daníka nakonec lékaři udrželi v maminčině bříšku ještě měsíc, jeho stav po porodu byl ale kritický. Chlapci praskly obě plíce!

Petra měla doma už dvě děti a těšila se na narození třetí ratolesti. Ale to, co kvůli nehodě přišlo, byl obrovský šok. Rozeběhly se jí kontrakce, následoval přesun vrtulníkem do Prahy a snaha dítě udržet v děloze co nejdéle. Lékaři naštěstí porod oddálili o měsíc! I tak ale Daník přišel na svět loni v září na počátku 7. měsíce s porodní váhou pouhých 990 gramů!

Nedávali mu šanci

Okamžitě musel být napojen na přístroje, které za něj dýchaly. Další den už krátce dýchal sám. A pak přišla další obrovská rána. „Druhý den jeho života, chvíli po vizitě během dvou minut zkolaboval, praskly mu obě plíce, do kterých začal krvácet! Selhalo mu srdce, ledviny a čůral krev,“ vzpomíná Petra na děsivé okamžiky z loňského září.

Lékaři dělali, co mohli, prognózy ale nebyly vůbec příznivé. „Řekli, že je na maximálních dávkách resuscitačních léků a dostává morfium, takže ho nic nebolí. Víc že dělat nemohou,“ líčí Petra. Pak se ale stal zázrak! Maličké miminko se o svůj život rozhodlo bojovat ze všech sil! Týden po narození ho lékaři probudili z umělého spánku. Daniel přežil!

Druhé neštěstí

Jako na houpačce ale přišel další zvrat… Chlapeček prodělal zápal plic a lékaři soudili, že na kyslík bude muset být napojen nejméně rok. Ukázalo se také, že kvůli prasklým plícím se miminku neokysličoval mozek. „Jezdila jsem za ním denně 120 kilometrů. Domů jsem si ho mohla vzít až letos v lednu, tedy téměř čtyři měsíce poté, co přišel na svět. To už dokázal sám dýchat,“ popsala nám Daníkova maminka.

Každodenní dřina

Nedostatek kyslíku krátce po porodu si ale vybral svou daň. „Očička a ouška má úplně v pořádku, ale má postiženy všechny končetiny. Je nutné denně cvičit, rozhýbávat ručičky a nožičky,“ dodala Petra, podle níž hodně pomáhají pobyty v lázních.

Pomoc pro Daníka

Nadace AveVia vyhlásila sbírku, jejíž výtěžek bude věnován Daníkovi na pravidelné rehabilitace a co nejčastější ozdravné pobyty v lázních. Číslo účtu pro Dana je 2400256733/2010, variabilní symbol 11200014.

Přečtěte si
znalec
5. 9. 2012 • 08:11

naprostý souhlas, tento způsob sbírky je nejlepší....

mikiska
5. 9. 2012 • 07:54

Osobně vím jak je těžké žít z pár peněz a starat se o těžce nemocné dítě,ale je to už trapné ,aby tady každý hořekoval a žádal prostřednictvím novin či televize oeníze.Ať se udělá speciální konto pro všechny vážně nemocné děti a ty se přerozdělí všem,protože všichni na to nemají psychicky,aby se ukazovali v novinách či televizi.Tak hurá na to ať odlehčíme státu v pomoci o nemocné !!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.