Konec fíglů s pečivem! Předzmrazené pečivo budou muset označit!

Malí prodejci potravin ani velké supermarkety už vám rozpékané, původně zmražené pečivo neprodají jako čerstvé. Voňavé rohlíčky, bagety, bulky a další pekařské výrobky, na které se vám při vstupu do obchodu okamžitě začnou sbíhat sliny a jsou ve většině případů dopékány z polotovarů, musejí být totiž ode dneška jasně označeny.
U regálu se nově setkáte s cedulemi: »ROZMRAZENO, ZE ZMRAZENÉHO POLOTOVARU«. Jako čerstvé bude označeno jen pečivo, které nebylo zmrazeno a v prodeji musí být do 24 hodin od výroby. Pekaři mají z novinky radost.
„Měla by přispět k prodeji domácích výrobků a omezit zbytečnou dopravu potravin tam, kde mohou být vyráběny v místě spotřeby. Díky ní bude také jen a jen na spotřebiteli, zda dá přednost výrobku čerstvému, nebo jinému,“ uvedla Dana Večeřová z Potravinářské komory ČR.
Jak se v tom vyznat?
Čerstvé pečivo: například rohlíky a chléb jsou vyrobeny v pekárně a okamžitě distribuovány do prodejen.Rozpékané pečivo: po upečení se šokově zmrazí na teplotu –35 °C a následně při –18 °C vydrží až 270 dní. Na prodejně se pak už jen na patnáct minut rozpeče.
Skrývalo i plíseň!
V červnu inspektoři objevili v litoměřické prodejně 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly napadeny plísní. „Byly připraveny spolu k rozpékání a následnému prodeji v oddělení čerstvého pečiva,“ řekl tehdy mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Půlkilový chleba byl dovezen z Polska.