Tlakovému hrnci je 330 let: Jak v něm vařit? Aby papiňák nevybuchl!

Papiňák v kuchyni pomáhá už dlouhých 330 let. Aby se z pomocníka, který šetří čas, energii a zároveň uchovává chuť vařených potravin a v nich i obsah cenných látek, nestala nebezpečná zbraň (o výbuších Aha! včera informovalo), je potřeba dodržet několik jednoduchých zásad.
Rady jak vařit
✔ Před každým vařením zkontrolujte funkčnost bezpečnostního ventilu.
✔ Hrnec plňte maximálně do 2/3 objemu nádoby!
✔ Při přípravě pokrmů, které vařením bobtnají, jako jsou rýže, luštěniny, těstoviny apod., plňte hrnec maximálně do 1/2 objemu nádoby.
✔ Nikdy nevařte bez použití vody, vždy použijte nejméně jedno deci vody!
✔ Do papiňáku nevkládejte jídla zabalená do papíru či plastikových obalů.
✔ Hrnec neotvírejte, aniž byste snížili tlak uvnitř nádoby pomocí ventilu.
✔ Uzavřený hrnec postavte na sporák zapnutý na nejvyšší stupeň. Až z hrnce začne unikat pára, teplotu snižte tak, aby z ventilu ucházelo jen její malé množství.
✔ V papiňáku nikdy nesmažte!
✔ Při vaření na plynu používejte vždy rozptylovací síťku nebo varnou plotýnku.
Víte, že...
...výraznější chuť a aromapokrmu získáte, když masonejprve v tlakovém hrnci na troše oleje orestujete a až potom přidáme ostatní suroviny a vaříte?
...při tlakovém vaření stačípoužít nejen méně vody, alei tuku? Vaříte zdravěji.