Sssss... Papiňáku je 330 let! Vyplatí se v něm vařit i nyní?

Syčení, pískání a strach z výbuchu... Takové vzpomínky z dětství si při vyslovení slova papiňák vybaví snad každý z nás. Když se hrnec pojmenovaný po svém francouzském vynálezci Denisu Papinovi (†64) naplní a postaví na sporák, vydává opravdu hrůzostrašné zvuky. Potraviny však dokáže uvařit mnohonásobně rychleji a zachová jejich typickou chuť a vůni. A právě nyní slaví neuvěřitelné 330. narozeniny!
Výhody Papinova tlakového hrnce
● Při vaření masa ušetříte 60 až 80 % času. Skvělý je i na vaření luštěnin.
● Používání papiňáku snižuje dobu potřebnou k vaření, uspoříte 40 až 50 % energie.
● Výhodou je menší spotřeba tuku. Jde o zdravé vaření, zejména pro dětskou a vegetariánskou stravu a při redukční dietě.
● Není třeba stále dolévat tekutinu, vařený pokrm se nepřipálí. Zvláště u hrnců se zesíleným sendvičovým dnem.
● Díky krátkému času vaření se v potravinách uchovávají vitaminy a další cenné látky, a to zejména při vaření zeleniny.
● Vysoké teploty při tlakovém vaření zničí nežádoucí bakterie.
● Neposlední výhodou je i čistota, kuchyň nemáte zastříkanou jako při vaření v běžném hrnci.
Kdy poprvé
Denis Papin vynalezl tlakový hrnec roku 1679. Používal se však jen v chemických laboratořích a on toužil dostat jej do kuchyní. Roku 1682 proto členům Královské společnosti v Londýně (britská Akademie věd) připravil večeři ve svém vynálezu. „Hovězí bylo heboučké jako sýr. S ne více než osmi kousky uhlí,“ stálo v hodnocení »digestoře pana Papina«, jak se hrnec tehdy nazýval. Od té doby se datuje jeho využívání při vaření.
Jak funguje
V Papinově hrnci se vaří za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření – teplota varu za běžného tlaku se pohybuje kolem 100 °C, v papiňáku se vaří při teplotě 120 °C až 130 °C. Právě proto je jídlo rychleji vařené.
Zabil několik lidí
● První hrnce neměly bezpečnostní pojistky, jejich exploze byly časté a měly i tragické následky.
● V roce 1732 byl přidělán tlakoměr, hrnce přesto velmi často vybuchovaly.
● Teprve roku 1927 se dočkal pojistného ventilu a roku 1944 bezpečnostní pojistky.
● Dnešní tlakové hrnce mají nejen tlakový ventil, ale až sedm bezpečnostních pojistek, které se v případě enormní teploty a tlaku roztaví a pára z hrnce unikne.
● Papiňák kupujte vždy od renomovaného výrobce!