Nesmíte jogurty? Nezoufejte... Nakvašte si zeleninu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 18. července 2025

Svátek slaví Drahomíra, zítra Čeněk

Nesmíte jogurty? Nezoufejte... Nakvašte si zeleninu!

Kvašené okurky - Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit.
Kvašené okurky - Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit. (Profimedia.cz)

Máte problémy se zažíváním, ale nesmíte jogurty? Anebo vám prachobyčejně nechutnají? Vsaďte na kvašenou zeleninu, tzv. pickles! Právě teď je nejideálnější čas naložit si letní mrkev a zelí nebo třeba okurky. V zelenině se vytvoří stejně účinná probiotika (posilují imunitu, působí proti infekci, mají i protirakovinné účinky) jako v kysaných mléčných výrobcích! A na rozdíl od jogurtů jsou v ní i neméně důležitá prebiotika.

CO JSOU PROBIOTIKA?

Živé mikroorganismy, které působí zejména v tlustém střevě, kde snižují přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Jak pomáhají?

● Jsou účinné např. proti salmonelám, ale i bakterii Helicobacter pylori (způsobuje žaludeční vředy).

● Pomáhají při zácpě, zánětu střev, syndromu dráždivého tračníku a také jako prevence zánětu močových cest.

● Mění toxiny ve střevech na neškodné látky.

● Mají protinádorový efekt. Lidé, kteří pravidelně jedí kvašené (kysané) potraviny, mívají nižší výskyt rakoviny tlustého střeva.

● Pomáhají snižovat »zlý« cholesterol a vysoký krevní tlak.

● Produkují v těle enzymy a vitaminy skupiny B, které organismus potřebuje pro růst a regeneraci, energii, mozek či nervy.

● Jsou potřebné k produkci vitaminu K2, důležitého pro játra, kosti, srážlivost krve a proti zanášení tepen (kalcifikaci).

● Snižují riziko vzniku atopického ekzému u dětí a omlazují.

A CO JSOU PREBIOTIKA?

Jedná se o nestravitelné složky potravy, které zvyšují počet zdravotně prospěšných mikroorganismů ve střevě. Zajišťují jim výživu.

Kvašené okurky

Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit.

Autor:  wer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry