Čistíte si nedostatečně chrup? Vědci šokují: Hrozí infarkt i rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Čistíte si nedostatečně chrup? Vědci šokují: Hrozí infarkt i rakovina!

Čistíte si nedostatečně chrup? Pozor na zdravotní rizika...
Čistíte si nedostatečně chrup? Pozor na zdravotní rizika... (Profimedia.cz, ara)

Nečistíte si pořádně zuby? Můžete dostat rakovinu! Mezinárodní tým vědců objevil souvislost mezi vysokým podílem zubního plaku nebo bakterií a úmrtím na rakovinu. Z ohrožení nelze vyloučit ani riziko infarktu.

Ti, jejichž zuby jsou pokryty nečistotami, se dokonce vystavují až o 80 % vyššímu riziku předčasné smrti. Infekce a záněty podle badatelů hrají roli u jednoho z pěti pacientů, kteří onemocněli zákeřnou chorobou.

Krvácení z dásní, kazy či vypadávání zubů jsou zase spojovány s chronickými onemocněními srdce – zánět se z dásní dostane do krevního oběhu. Vědci zkoumali 1390 dobrovolníků po dobu 24 let. Všech se ptali na jejich životní styl, ale v potaz brali také jejich ústní hygienu.

Žádný z nich sice netrpěl onemocněním dásní, nicméně plak na zubech se vyskytoval u všech. Do roku 2009 předčasně zemřelo 58 lidí, z toho 35 % žen. Všichni měli na zubech vyšší podíl plaku než ostatní.

Srdce nese rizika

Jakou to má spojitost? Bristolští vědci, jejichž specializací je ústní mikrobiologie, zjistili, že běžná bakterie streptokoka, která zapříčiňuje zubní kazy a nemoci dásní, může proniknout do krevního oběhu (třeba díky krvácivým dásním), a tam dále škodit. Způsobuje totiž vznik krevních sraženin, které mohou postupně ucpávat cévy – tím způsobit mrtvici či infarkt.

V krvi bakterie obalují svůj povrch proteinem PadA, který »spoutává« dohromady krevní destičky. Bakterie si tak tvoří jakýsi ochranný štít. 

Nejlepší obranou je kartáček

Destičky vytvoří bakterii jakési ochranné pouzdro, to ji chrání nejen před reakcí stávajícího imunitního systému, ale také před případnými antibiotiky. A jak se shlukují, vytvářejí chuchvalce, výrůstky na srdečních chlopních nebo způsobují záněty cév, to všechno může vést k blokování krevního zásobování mozku a cév, tedy zapříčinit infarkt či mrtvici.

Což je samozřejmě o důvod navíc, proč si pořádně čistit zuby.

Špatná zubní hygiena neškodí jen zubům, ale celému tělu.

Tušili jste, že si nevhodným čištěním chrupu můžete přivodit až 14 chorob? Infekce, záněty, zubní plak, rozkládající se potraviny a bakterie, to vše předuručje rizika. Hodně lidí trpí už od dětství chronickými záněty dásní, což například škodí srdci. Prevencí vzniku je dobré čištění a používání dentální nitě.

Které potraviny nejvíc škodí?

Podle stomatologů je nejhorší to, co obsahuje hodně sacharidů a má tendenci ulpívat na zubech, tedy třeba pečivo, chipsy, tyčinky, karamely, apod. Prospěšné jsou naopak hlavně tvrdé sýry a mléčné výrobky, zelenina, tvrdší druhy ovoce a neslazené nápoje. Dětem škodí sladké nápoje a bonbony. Hloupým zlozvykem rodičů je namáčení dudlíku do medu. Poničená sklovina je cestou k nadměrné kazivosti a infikaci celého organismu. Bakterie z dutiny ústní se rychle rozšíří!

Nejhorší »zubožrouti«

coca-cola, limonády

štávy, džusy

dětská „pitíčka“ nebo jakýkoli sladký nápoj s brčkem. Nápoj tak zůstává déle v dutině ústní a působí na zuby.

kyselé ovoce (ananas, pomeranč, citron a jiné)

banány

chipsy

karamely

turecký med

pečivo

oříšky

Víte, že...

... pozitivně na sklovinu působí jahody? Vybělí zuby a nejsou příliš agresivní. Jde o recept užívaný už starými Římany jako bělidlo. Babské rady je doporučují smíchat se sodou a vzniklou směsí si zuby potírat. Jenže to už je necitlivé ke sklovině.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.