Rádce Aha!: Jak se slunit? Určete si, jaký jste fototyp, a podle toho dávkujte opalování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha!: Jak se slunit? Určete si, jaký jste fototyp, a podle toho dávkujte opalování!

Nezapomeňte, že častým opalováním kůže stárne.
Nezapomeňte, že častým opalováním kůže stárne. (Profimedia.cz)

Léto je tady! Přestože nás má sluníčko nabíjet energií, současná extrémní vedra lidi ničí. Včera padaly rekordy, nejvyšší teplotu 35,4 °C naměřili ve středočeských Dobřichovicích.

Lékaři varují, že kromě pitného režimu nesmíme zapomínat na zdravotní problémy, které nás po nesprávném slunění čekají. Nejde jen o spálení kůže, ale i o její předčasné stárnutí a riziko vzniku zhoubných nádorů. Jak dlouho se můžeme vystavovat slunečním paprskům? A jak se správně mazat opalovacími krémy?

Jak dlouho se kůže chrání sama?

Přestože je toto doporučení pouze orientační, může nám napovědět, jak dlouho můžeme být na sluníčku bez ochranného krému. Opalujte se podle tzv. fototypu vaší pokožky.

Jak zvolit faktor krému?

Určete, jaký jste fototyp. Stanovte dobu, po kterou se chcete pohybovat na sluníčku, a dobu vydělte počtem minut vlastní ochranné doby kůže. Číslo, které vám vyjde, je potřebný ochranný faktor.

Příklad: Vaše kůže zčervená po 11 minutách, u vody chcete strávit celkem 120 minut.

Výpočet: 120 vydělte 11 = 10,9Máte opalovací krém s ochranným faktorem 25, jak dlouho vás bude chránit?25 x 10,9 = 272,5 minut. Pod ochranou faktoru budete 272,5 minut. Nově mazat se však musíte alespoň jednou do hodiny!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.