5 nejčastějších letních úrazů! A jak jim předejít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

5 nejčastějších letních úrazů! A jak jim předejít?

 (Profimedia.cz)

Rozbitá kolena, natlučená hlava, podvrtnutý kotník! Takové jsou nejčastější letní úrazy, které si podle průzkumů pojišťoven Češi každoročně opatří dováděním venku a na sportovištích. Často ale riskujeme úplně zbytečně…

„Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přilby, ale i bez chráničů kolen a loktů,“ popisuje Sylva Svobodová z pojišťovny, která se průzkumu zúčastnila. Pak se není co divit, že některé zdánlivě nevinné pády mohou končit i smrtí. Co nám nejčastěji hrozí? A jak se chránit?

SVĚŽÍ NA TÚRU

✔ Délku běžeckých, turistických a cyklistických tras volte přiměřeně svým schopnostem. Za vznikem úrazu totiž často stojí únava.

✔ V lese či po horách nechoďte v delších úsecích se skloněnou hlavou nebo blízko za sebou. Ztrácíte rozhled a hrozí riziko pádu.

✔ Jdeteli ve skupině, vždy podřiďte tempo a náročnost túry schopnostem nejslabšího člena. Snažte se před náročnou túrou dostatečně vyspat.

CHRAŇTE SI HLAVU

✔ Na kole, bruslích a motocyklech používejte vždy přilbu, dokáže ochránit od tragických úrazů hlavy.

✔ Nezapomeňte ani na chrániče kolen či loktů.

POZOR NA VODU

✔ Neplavte a neskákejte do vody tam, kde to neznáte a nemůžete vidět, co je pod hladinou. Můžete se zranit, mít trvalé následky nebo se zabít o pahýl stromu či výčnělek skály.

✔ Do vody neskákejte uřícení, nezapomeňte se osmělit.

ALKOHOL S MÍROU

✔ Kombinace sportu a konzumace alkoholu může v horkých dnech za typické úrazy, jako jsou v lepším případě podvrtnutý kotník a krvácení do mozku v tom nejhorším.

POZOR NA PSY

✔ Je-li např. dítě ohrožováno cizím psem, nemělo by se dívat psovi upřeně do očí, přímý pohled může vyprovokovat útok psa.

✔ Pokud vás pes povalí, stočte se do klubíčka a chraňte si pažemi hlavu (lokty směřují ke kolenům, dlaně chrání temeno a zápěstí uši).

SJETÉ PNEUMATIKY

✔ Věnujte pozornost stavu svého kola (sjetý vzorek, povolená brzdová lanka atd.), bruslí (sjetá kolečka či brzdička) či motocyklu a koneckonců jakémukoliv dopravnímu prostředku.

Úrazy, které nám nejčastěji hrozí.

Tržné rány a odřeniny - 18 %

Podvrtnutý kotník - 10 %

Pohmoždění nohy - 9 %

Pohmoždění ruky - 9 %

Vymknuté klouby na rukou - 8 %

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.