Mimikry! 40 let od únosu letadla českými hippíky, řešil to i major Zeman! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mimikry! 40 let od únosu letadla českými hippíky, řešil to i major Zeman!

Skupina únosců se společně vyfotila poté, co všichni vyšli z vězení. Dostali tresty od 3 do 7 let.
Skupina únosců se společně vyfotila poté, co všichni vyšli z vězení. Dostali tresty od 3 do 7 let. (pro Aha! – Martin Pekárek, ara)

Letos v červnu uplyne přesně 40 let od pirátské akce, při níž deset mladých rebelů v roce 1972 uneslo letadlo z tehdejšího komunistického Československa do Německé spolkové republiky. Při osudovém letu zemřel jeden z pilotů.

O události zkresleně vypráví jeden z dílů populárního seriálu 30 případů majora Zemana. Pravdivá unikátní fakta teď až do 8. června odkrývá výstava v centru DOX v pražských Holešovicích!

Odtajněné archivy

Z bádání vyšlo, že ačkoli německá strana případ jako vraždu klasifikovala i na základě vyjádření patologa, následná česká pitva vraždu nepotvrdila! Český verdikt ovšem zůstal na čtyřicet let uzavřený v archivu. „Všichni směřovali k tomu, aby se žalovalo za vraždu. Jak Západ, tak Východ. Všichni se spojili proti vlasáčům,“ říká kurátor Petr Vrána.

Smutný osud střelce

Student Lubomír Adamica (†23), který měl osudnou zbraň v ruce, se večer 13. ledna 1973 ve vyšetřovací vazbě oběsil. Dozvěděl se totiž, že místo neúmyslného zabití byl obviněn z vraždy.

Poslední dopis

Student Lubomír Adamica (†23), který měl osudnou zbraň v ruce, se večer 13. ledna 1973 ve vyšetřovací vazbě oběsil. Dozvěděl se totiž, že místo neúmyslného zabití byl obviněn z vraždy.

Dopis, který napsal svým rodičům před sebevraždou hned poté, co se dozvěděl, že bude stíhán za vraždu:

„Drazí rodiče, vy víte, jak se to stalo, a to mne drželo při životě až do dnešního dne. Nikdo mi nevěří a já již nemůžu dále. V mém životě jsem se přetvařoval vždy, když jsem se smál, když se zdálo, že jsem byl veselý. Moc jsem trpěl a to mě dohnalo k překročení zákona. (…) Přeji vám radost a štěstí, kterého se mi tak málo dostalo. Nevěřte ničemu, co slyšíte, a polovině toho, co vidíte, a to je to poslední, co mne v této chvíli napadá.“ Luboš, 13. 1. 1973

Jak k události došlo?

Skupina deseti mladíků a dívek ve věku od 17 do 21 let přiměla posádku změnit kurz pravidelné linky z Mariánských Lázní do Prahy. Předtím se opakovaně snažili vycestovat legálně. Totalitní režim jim ale nevydal povolení k cestě do Jugoslávie.

Dívky pronesly dvě pistole ve spodním prádle na palubu a předaly je hochům, kteří nikdy předtím z pistole nestříleli. Na palubě bylo i roční miminko jedné z únoskyň.

Během přeletu státní hranice ČSSR došlo k několika zápasům o jednu z pistolí, ze které pak vyšel osudný výstřel. „Výstřel se spustil v momentě, kdy se pilot snažil odebrat zbraň útočníkovi. Mluvíme o neúmyslném zabití. Pilot zbraň otočil směrem ke stropu a bohužel ho to zasáhlo,“ popsal podrobnosti kurátor výstavy Petr Vrána. Krátce po přistání v NSR pilot letadla Ján Mičica umírá.

 



Přečtěte si
vilimek
12. 6. 2012 • 19:07

Nechapu, proc se tady bere vypoved pachatelu jako slovo bozi? Vy jim verite panove z Aha, ze Micica zapasil s ozbrojenym Adamicou? Navic, nikdo z nich to ani nemohl videt, co se deje v kokpitu. Jedine 2. pilot D. Chrobak a jeho vypoved byla jednoznacna. Adamica strelil ZE ZADU Miciu do krku. TECKA. Anebo verite kriminalnikum vic, nez 2. pilotovi?

opportunity
20. 5. 2012 • 11:19

Vyjádření rodiny pilota mi tky chybí. Navíc ohrozili celé letadlo - kdo ví, co se mohlo stát...

jity
20. 5. 2012 • 10:32

soudruhu tak nás pouč, jací to byli hrdinové, když museli zabít pilota. Známá emirgrovala přes Jugoslávii a nic se jí nestalo a ani žádnou amnestii nepotřebovala. Zajímavé je, že se po r. 90 vrátila i se svým německým manželem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.