Aha! radí s exekucí - Martin Šanda: Zablokovali mi účet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Aha! radí s exekucí - Martin Šanda: Zablokovali mi účet!

Martin Šanda
Martin Šanda (Aha! – D. Černovský)

Krušné hodiny si prožil dirigent Martin Šanda (31), jemuž banka na základě exekučního příkazu zablokovala účet. Mohla za to chyba při placení sociálního pojištění, které si musí jako osoba samostatně výdělečně činná hradit sám.

„Byl to šok. Podíval jsem se do účtu a zjistil, že je zablokovaný a mám na něm minus jedenáct tisíc,“ vypráví Martin.

„Překvapilo mě, že jsem předtím neobdržel varování,“ řekl dirigent, který zjistil, že důvodem je chybné odeslání doplatku pojištění. „Platím ho v několika splátkách. U poslední jsem však uvedl necelý variabilní symbol, správa sociálního zabezpečení peníze mechanicky převedla jako zálohu na příští rok, což mi nepřijde v pořádku. A vznikl dluh.“

Kromě toho, že byl najednou bez peněz, ho trápila hrozba, že se objeví v registru dlužníků. „Hned druhý den jsem na úřadě vše vyřídil. Peníze odešly, účet byl už ve čtvrtek odblokovaný. A teď čekám na potvrzení, že nejsem v registru,“ dodal.

Exekutorská komora radí

„Nejde o exekuci prováděnou soudním exekutorem. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) obvykle provádí (cestou správní exekuce) výkon sama. Tomu nasvědčuje tvrzení, že dlužník vyřizoval exekuci na ČSSZ a vyřídil ji, aniž by navštívil jakýkoliv exekutorský úřad. Pokud by se přesto jednalo o exekuci realizovanou exekutorem a dlužník tvrdí, že nebyl informován o nařízení exekuce, je něco v nepořádku. Registr dlužníků není databází, kterou by provozovala Exekutorská komora. Ta eviduje veškeré pravomocně nařízené exekuce v Centrální evidenci exekucí,“ říká viceprezident Exekutorské komory ČR David Koncz.

Když exekutor sáhne na konto... Musí vám nechat minimum!

Exekutor má hned několik cest, jak se vypořádat s vašimi dluhy. Kromě nechvalně proslulého zabavování majetku může nechat strhávat peníze ze mzdy, ale také »vlézt« do účtu. Deník Aha! pro takovou situaci připravil manuál, na co se v takovém případě připravit.

Kolik může zablokovat?

Banka zablokuje finanční prostředky jen do výše vymáhané pohledávky. Obvykle převede zajištěné finanční prostředky na svůj interní účet, takže se může zdát, že peníze již byly exekutorovi vyplaceny. Banka však může peníze exekutorovi zaslat až po právní moci usnesení o nařízení exekuce.

Dá se s tím něco dělat?

Jediná možnost je bohužel uhradit dlužnou částku nebo nabídnout majetek postačující k uhrazení vymáhané částky.

Co když mám málo peněz?

Ze zákona můžete zažádat, aby vám z účtu přišla částka až do výše dvojnásobku životního minima, tedy 6820 korun.

Mám na něj nárok neustále?

Vybrat si ho můžete do doby, než banka peníze exekutorovi skutečně vyplatí. Jde o jakési mezidobí po zablokování účtu a před vyrozuměním o právní moci usnesení o exekuci.

Můžu blokovaný účet obejít?

Požádejte zaměstnavatele, aby vám vyplácel mzdu třeba složenkami nebo hotově. I na to vám však nakonec soudní exekutor může sáhnout…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.