Jaromír Podveský: Naletěl falešným vymahačům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jaromír Podveský: Naletěl falešným vymahačům!

Jaromír Podveský tráví celé dny v práci, aby se dluhů zbavil.
Jaromír Podveský tráví celé dny v práci, aby se dluhů zbavil. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Na neznalost šeredně doplatil Jaromír Podveský (52) z Jedlové u Poličky. Před lety si půjčil na nové vybavení kuchyně 50 tisíc korun. »Zapomněl« ale splácet, a to se mu nakonec pěkně prodražilo! Ne však kvůli nekřesťansky vysokým úrokům, ale protože nalétl falešným vymahačům.

„Půjčili jsme si peníze od nebankovní společnosti a dostali jsme se do potíží se splátkami,“ přiznává. S manželkou čekali, kdy se objeví exekutoři, a tak se není čemu divit, že nalétli falešným. Poprvé rodinu pana Podveského navštívili vymahači ve chvíli, kdy byl v Praze, kde jako řemeslník pracuje.

„Volala mi manželka, že přijeli s dodávkou a řekli jí, že pokud nezaplatíme 25 tisíc a to samé za týden, naloží okamžitě náš nábytek,“ vzpomíná muž.

„Peníze nám půjčil známý. Podruhé přijeli už za čtyři dny. Peníze jsem měl připravené, ale chtěl jsem nejdříve vidět jejich průkazku. Zdála se důvěryhodná. Kdo ale pozná, že je taková průkazka platná, když ji ještě nikdy neviděl?“ ptá se Jaromír.

S manželkou si oddychli, že nejhorší už mají za sebou. Mýlili se. Po dvou měsících u nich zaklepali skuteční exekutoři, kteří nevěděli nic o tom, že by si společnost najala ještě někoho jiného. A tak byl pan Podveský »lehčí« o dalších 68 tisíc Kč.

„Samozřejmě jsme to hlásili policii. Ta ale zrovna nedávno věc odložila s tím, že se pachatele nepodařilo vypátrat,“ dodává pan Jaromír, kterého dodnes mrzí, že netušil, jak má doklad exekutora vypadat. Ostatním v podobné situaci doporučuje takové věci znát.

EXEKUTORSKÁ KOMORA RADÍ

„Sami soudní exekutoři se vymezují proti tzv. vymahačům. Ti nemají žádné pravomoci, proto si předem ověřte, že skutečně komunikujete se soudním exekutorem či jeho zaměstnanci. Nechte si ukázat průkaz zaměstnance a exekuční příkaz. Pokud se setkáte s falešným exekutorem, obraťte se na policii,“ doporučuje viceprezident Exekutorské komory ČR David Koncz.

Exekutor versus vymahač: Co si na vás dovolí A jak je rozeznáte?

Mnoho lidí podléhá dojmu, že exekutor je totéž co vymahač. Opak je ale pravdou. Exekutoři jsou pověřeni státem, mají větší pravomoci, ale také jsou za přešlapy snáze trestáni. Naopak vymahače, jak se říká pracovníkům tzv. inkasních agentur, si najímají sami věřitelé, a proto je jejich chování vůči dlužníkům nevyzpytatelné.

Ne všichni pracovníci inkasních agentur jdou na dlužníky s podlými úmysly, a cílem je spíše domluva. Zvláštností ale nejsou případy, kdy se někteří jedinci snaží vydávat za soudní exekutory. Sami přitom nemají právo bez vašeho souhlasu vstoupit k vám domů, sepisovat váš majetek ani vám cokoliv zabavovat či strhávat.

Exekutorská komora České republiky proto varuje: Skutečný exekutor se vám musí prokázat. Kromě samotného průkazu totiž u sebe musí mít také exekuční příkaz a usnesení o nařízení exekuce. Když vám naopak zaklepe na dveře někdo jiný, nemusíte se s ním vůbec bavit!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.