Výhřez ploténky - Simona Jirásková: 15 let utrpení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Výhřez ploténky - Simona Jirásková: 15 let utrpení!

Fotografie
Fotografie (internal)

Bolesti zad a kloubů trápí průměrně každého Čecha 76krát ročně. Nejčastěji nás přitom »berou« záda. Dlouhých 15 let bojovala s ukrutnými problémy i Simona Jirásková (33) z Prahy. Příčinou byla vyhřezlá meziobratlová ploténka. Nyní se díky speciálním rehabilitacím a cvičení vrací zpět do normálního života.

Vše začalo v Simoniných osmnácti letech, dva měsíce po autonehodě. Kvůli bolestem se nemohla pořádně narovnat. „Lékař mi po vyšetření oznámil, že to vypadá na výhřez plotýnky, ale že jsem moc mladá, tak dáme kapačky a bude to v pořádku,“ popisuje začátek svých potíží a léčby. „Odchodila jsem si jich deset, vše se zlepšilo. Bohužel dočasně!“ říká.

Po porodu ochrnula

Další problémy přišly ve dvaadvaceti. „To jsem za sebou měla narození dítěte a při porodu mi zlomili kostrč. Bolest byla zase stejná, zůstala jsem v předklonu a nemohla se narovnat,“ vypráví Simona. Vyšetření prokázalo třímilimetrový výhřez ploténky. Opět absolvovala kolotoč – kapačky, bezpočet analgetik, cvičení a rehabilitací. „Rok jsem pak měla klid, než jsem zažila takovou ataku, že jsem byla mimo. Z ničeho nic šílená bolest a já se sesunula k zemi a nemohla se ani pohnout,“ líčí.

Operace nevyhnutelná?

Vyšetřením lékaři zjistili, že výhřez je už 6,9 milimetru a může mít trvale poškozené nervy v noze. Operace se už zdála nevyhnutelná, přesto se ji lékaři pokusili ještě oddálit a nasadili opět injekce, kapačky, rehabilitace, prášky a cvičení. Zlepšení se dostavilo až po roce, výhřez se zmenšil na tři milimetry.

Bolesti se v následujících letech ale stupňovaly, prášky ani injekce už nezabíraly. „V květnu minulého roku jsem už byla na tramalu dennodenně a moje dovolená byla šílená. Vrátila jsem se o čtrnáct dní dříve, bolestí téměř v bezvědomí,“ vzpomíná Simona. Magnetická rezonance ukázala výhřez devět milimetrů. Věděla, že možností je jen operace a měla obrovský strach. „Nebyl den, kdy jsem nebrečela. Ani ne bolestí, ale byla jsem na dně,“ říká. Vtom svitla nová naděje.

Speciální masáže

Na internetu hledala zkušenosti podobně nemocných, zajímala se, jak operaci zvládli. Řada z nich mluvila o masážích podle patentu fyzioterapeuta Šlechty. Zkusila se na ně objednat. „Po několika extrémně bolestivých masážích, se stalo něco neuvěřitelného, stála jsem na nohách a opět je cítila,“ popisuje svoji výhru Simona, které braly bolesti chuť žít dlouhých 15 let.

Co jsou meziobratlové ploténky?

Můžeme si je představit jako tlumič nárazů mezi obratli. Ploténku tvoří rosolovité jádro, které je obklopeno pevným pouzdrem z vaziva.

➤ Jak dojde k výhřezu?

K výhřezu meziobratlové ploténky dochází při úrazu nebo »opotřebováním«, degenerací. Obal ploténky praskne a rosolovité jádro vyhřezne ven a utlačuje míšní kořeny.

➤ Čím se nemoc projeví?

Vyhřeznutí ploténky se nejprve ohlásí nečekanou bolestí zad, mravenčením či necitlivostí končetin. Důsledkem výhřezu ploténky jsou křeče nebo obrny svalů, omezení pohybu, chybné držení těla.

➤ Čeho se vyvarovat?

Pacienta nejčastěji bolest postihne při prudkém pohybu, například při předklonu nebo rotaci zad, kdy se ploténka posune. Proto, víteli, že máte s ploténkami potíže, vyvarujte se těchto pohybů.

➤ Jak si pomoci?

Hýbejte se, jde o nejlepší prevenci. Pokud vás bolí záda, objednejte se k rehabilitačnímu lékaři a nechte si doporučit nejvhodnější pohyb. Nevhodný sport stejně jako neúměrná fyzická zátěž při práci vede k rozvoji a zhoršení potíží s ploténkami.

➤ Jak se léčí?

Využívá se tzv. konzervativní léčba, podávání léků a rehabilitace. Pokud je neúspěšná či v případě akutního vyhřeznutí meziobratlové ploténky přistupují lékaři k operaci. Ta je nezbytná, když se vyskytují příznaky stlačení dolního konce míchy – nejen obrny svalů dolních končetin, ale např. i potíže při močení.

MUDr. Martin Bognár: Cvičte a nestresujte se!

Bolesti můžeme v mnoha případech sami zabránit. Co doporučuje MUDr. Martin Bognár? 

Proč nás nejčastěji bolí záda?

„Jsme často ve stresu, napětí. Navíc se málo pohybujeme, většinu času prosedíme. Svaly zad se nám stáhnou a přichází bolest. Už si neuvědomujeme, že za bolestí bývá i naše nepohoda.“

Jak je to u pacientů s výhřezem ploténky?

„Počátek je podobný, svalové napětí. Následně může meziobratlová ploténka, která funguje jako tlumič nárazů mezi obratli, vyhřeznout. Jádro se dostane skrz pouzdro a utlačuje nervy páteře.“

Jakou léčbu doporučujete?

„Zpočátku klid na lůžku, tlumení bolesti léky nebo obstřiky. Později lékař předepíše rehabilitaci a léčebný tělocvik, které by měly uvolnit ztuhlé svaly a následně je zpevnit. Cvičit by pacient neměl přestávat ani po odeznění obtíží. Některé případy se ale musí řešit i operací.“

Mýty o bolestech zad

● Bolí mě záda, nemůžu cvičit. Ne! Když lékař vyloučí vážné onemocnění, cvičit můžete, ale jen volně a do bolesti. Pokud otáčíte hlavou a v určité fázi ucítíte bolest, nepřemáhejte ji. Pohyb opakujte třeba 100krát. Druhý den zjistíte, že s hlavou otočíte o 2 cm víc.

● Bolí mě záda, jdu je rozcvičit do fitka. Ne! Tím, že si naložíte, si uškodíte, sval se brání a ještě víc se stáhne. Protáhnout se ano, ale posilovat ne!

● Každý den cvičím 10 minut. Ne! Trvá 15 minut, než se sval prohřeje a začne reagovat, takže cvičit nejméně 20 minut.

● Vzala mě záda, vlezu si do horké vany. Ne! Sval ve vodě teplé 35 až 40 °C povolí a bolest ustoupí, ale jak vylezete, opět se smrští – okolní teplota je obvykle jen 22 °C. Na bolest pomůže suché teplo, kupte si bederní pás.

● Byl/a jsem cvičit a bolí mě svaly, dnes jít znova nemůžu. Ne! Bolest svalů po protažení ustoupí. Při pohybu se prokrví a rychleji regenerují.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
lucie_
21. 6. 2012 • 13:19

Ahoj, o panu Šlechtovi jsem též slyšela, ale jelikož jsem z Brna tak jsem navštívila p.Koutného, ktery se zabývá podobně neoperativní řešením plotének, zkus se poradit na www.prirodnimedicinabrno.cz, Lucie ;)

lucie_
21. 6. 2012 • 13:14

Zdravím Vás, mela jsem též problémy s výhřezem L4-5 laterálně, RHB trochu pomohli, dale jsem dostala referenci na vyborneho masera-terapeuta Koutneho, který se zabývá kombinací léčby klasické a přírodní, mohu doporučit mě se postupně ulevilo. Pred tim jsem ani netusila ze tato varianta exituje, proto davam vedet ostatnim.. Vice se asi ptejte na www.prirodnimedicinabrno.cz, preji brzke uzdraveni a verte, ze existuje i neoperativni reseni , Lucka

rostaopel
6. 5. 2012 • 20:23

Rád bych se dozvěděl něco více o těchto rehabilitacím,které Vám pomohly.Předem děkuji za odpověď.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.