VĚCI VĚZEŇSKÉ - Úplatkář Bárta: 1,5 roční podmínka! Podvodník Škárka: 3 roky vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VĚCI VĚZEŇSKÉ - Úplatkář Bárta: 1,5 roční podmínka! Podvodník Škárka: 3 roky vězení!

Bárta a Klasnová odcházejí od soudu značně rozrušeni.
Bárta a Klasnová odcházejí od soudu značně rozrušeni. (Aha! – Petr Novotný, ČTK, ara)

Soud si po dlouhé době dovolil došlápnout na bohaté, mocné a podle všeho i prolhané. Tentokráte hned na dva poslance: šéfa klubu Věcí veřejných Víta Bártu, který je podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 5 vinen z uplácení, a poslance Jaroslava Škárku, který naopak úplatky přijímal. A ten si na rozdíl od Bárty, který vyvázl s osmnáctiměsíční podmínkou, vykoledoval nejvyšší možný trest: tři roky vězení a desetiletý zákaz vykonávat funkci poslance!

Oba muži se hned odvolali, takže je otázka, co jim soudy vyšší instance nadělí. Nikdo ale neodpáře soudci Janu Šottovi odvahu a razanci, která se hned tak nevidí. Místo toho, aby si vybral, koho potrestá, rozhodl se totiž udělit lekci rovnou oběma politikům.

„Škárka se pokusil Bártu křivě obvinit,“ řekl nesmlouvavě o prvním z nich. Poukázal na nahrávku, kterou Škárka poskytl soudu a na níž mu měl Bárta nabídnout úplatek. Politik tvrdil, že ji nahrál v březnu v den přijetí peněz, přitom kriminalisté zjistili, že je už z ledna.

Bárta si »neposedí« jen proto, že byl podle soudce až do téhle chvíle spořádaným občanem. Navíc se ke všemu přiznal, ačkoliv nevěděl, že to je trestný čin. „Jeho motiv byl lidsky pochopitelný,“ řekl Šott.

Při čtení rozsudku a jeho odůvodnění to byl proto Bárta, který vypadal klidně, zatímco Škárka vrtěl hlavou a dělal nesouhlasné grimasy. Další osoba, která reagovala emotivně, byla místopředsedkyně Sněmovny a Bártova manželka Kateřina Klasnová (VV). „To snad ne!“ vykřikla, když se dozvěděla, že jejího muže odsoudili. „Stojím dál za manželem a i podle reakcí odborníků věřím, že odvolací soud rozhodne o jeho nevině,“ dodala pak.

»Veverky« si nové vedení zvolí v červnu, šéfkou chce být např. Karolína Peake. Bárta se vzdal členství ve VV i funkce šéfa poslaneckého klubu. Poslaneckých mandátů se ale zatím  on i Škárka drží jako klíšťata. Vypadá to tedy, že se jejich intrik v dohledné době ještě nezbavíme.

Co řekl soudce drsňák

Soudce Jan Šott se včera nedal zastrašit při rozhodování o rozsudku. Ani při jeho odůvodňování se ale nebál označit téměř všechny aktéry kauzy za lháře! Podívejte se, jak jim do očí pověděl to, co si o nich myslí snad celá republika...

Bárto, kupoval sis loajalitu!

„Obžalovaný si musel být velmi dobře vědom, že si (půjčkami – pozn. red.) zavazuje jednotlivé poslance. Lze si stěží představit normálně fungující poslanecký klub složený z podstatné části z dlužníků či smluvních partnerů ekonomicky více či méně závislých na čelném představiteli tohoto klubu.“

Škárko, jsi naiva a hlupák!

„Všechny popsané skutečnosti jednoznačně prokazují, že obžalovaný Jaroslav Škárka od samého počátku běhu událostí, od prvních rozhovorů s novináři až po své vystupování u tohoto soudu opakovaně lže a manipuluje s důkazy. Soud může pouze zarážet míra naivity, průhlednosti a hlouposti lží, které obžalovaný rozšiřuje.“

Kočí, jsi nevěrohodná!

„Svědkyně se sice oproti obžalovanému Škárkovi aspoň vyvarovala uvádění snadno ověřitelných lží o podstatných skutečnostech, ovšem často za cenu toho, že jakmile se její verze události dostala do rozporu s nějakým objektivním důkazem nebo zjevně vůbec nevyznívala logicky, k těmto rozporům se z různých důvodů vyjadřovala zcela vyhýbavě a nepřesvědčivě.“



Přečtěte si
lukreciaborgia
15. 4. 2012 • 22:01

To jsou ovce.Dneska se to potvrdilo zas.Na demonstraci.Čechům to zdražování asi nevadí,hlavně že mají banány.Ne nadarmo se nám říká banánová republika.

lukreciaborgia
15. 4. 2012 • 21:58

A vy to nevíte?To ví každý!!Z čeho soudíte že toho tolik vím,abych mohla podat trestní oznámení??Kde žijete?

lunatic
14. 4. 2012 • 20:42

Já to chápu,ale namítám:"Proč,když toho tolik víte,neučiníte v těchto záležitostech trestní oznámení na Policii ČR?" Pokud máte konkrétní informace a jste nečinný,/-á/ - stáváte se dle platného trestního řádu spolupodílníkem,/-icí / ; =já nadále NIC nevím,jinak bych to okamžitě i ohlásil - viz.moje "poučení" ... tak a je to!

lunatic
14. 4. 2012 • 19:48

že pan Bárta takto skončil;zrovinka vyplňuji dotazník na pozici strážného u A b L !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.