7 triků na jarní únavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

7 triků na jarní únavu!

Spěte, neponocujte!
Spěte, neponocujte! (Profimedia.cz)

Také vás už unavuje sychravé počasí? Zatímco před několika týdny nás počasí naladilo příjemnými teplotami kolem dvacítky, nyní jsme opět na bodu mrazu. A to jak na stupnici teploměru, tak s náladou. Není proto divu, že se čím dál tím více lidí potýká s typicky jarním neduhem, totiž s jarní únavou. Jak jí čelit?

1. Otužujte se!

Mráz rampouch nespálí, proto je dobré proti sychravému počasí bojovat jeho vlastními zbraněmi. Je samozřejmě zdaleka nejlepší otužovat se celoročně, ale na to začít, není nikdy pozdě. Zkuste třeba začít jen s omýváním mokrou žínkou, houbou nebo vlhkým ručníkem a po týdnu pokračovat poléváním nebo sprchováním.

2. Jste ospalí? Tak spěte!

Hodně lidí jarní únavu ignoruje a proti ospalosti bojuje s nasazením všech sil. Efekt je pak ale úplně opačný, nevyspání jen prohlubuje pocit únavy. Proto si zbytečně nezkracujte noci a dopřejte si alespoň 8 hodin spánku.

3. Najděte si slunce!

Celková jarní únava je v první řadě způsobena dlouhodobým nedostatkem slunečního záření, a tím pádem nižší tvorbou vitaminu D. Ten se v lidském těle běžně vytváří vlivem ultrafialového záření z cholesterolu. Když je ale slunečních paprsků málo, může »déčko« člověku chybět, a oslabovat tak jeho imunitu. Proto vždy, když venku vysvitne slunce, byť jen na pár minut, snažte se ho pochytat co možná nejvíce. Sluneční záření navíc zlepšuje náladu tvorbou hormonu serotoninu.

4. Místo slunce ryby

Když pracujete někde, kde si nemůžete odběhnout, sotva vyleze slunce na oblohu, zkuste si doplnit vitamin D jinak. Jeho bohatým zdrojem jsou ryby, a pokud je zařadíte do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, zajistíte si dostatečný přísun tohoto vitaminu.

5. Nadopujte se!

Na jaře je organismus vystaven rozsáhlým změnám, které se po zimě v přírodě odehrávají. Vyčerpané a znavené tělo nemá většinou dostatek vitaminů a minerálů a největším absentérem v organismu bývá vitamin C. Ten má podle odborníků na překonání jarní únavy rozhodující vliv. Jezte proto citrusové plody, rajčata, červenou papriku nebo brambory a kysané zelí. Můžete použít i šumivý celaskon z lékárny.

6. Hýbejte se!

Pohyb je důležitý. Tělesná aktivita tělo mobilizuje a nutí ho vytvářet chemické látky, které by v klidu nikdy nevyprodukovalo. Navíc pohyb na čerstvém vzduchu pozitivně ovlivňuje okysličení organismu a napomáhá pročištění hlavy. Člověk se nejen zmobilizuje fyzicky, ale pomůže si i psychicky. Pokud je venku chladno, postačí půlhodinová procházka, pokud je hezky, buďte venku klidně i hodinu. Ideální náhražkou procházky je plavání, voda je živel, který tělo probere, a navíc je v bazénech a aquaparcích vysoká vlhkost vzduchu, která usnadňuje dýchání.

7. Žádné nervy...

Stres ještě nikdy nikomu nic dobrého nepřinesl, to je dobré mít na pa měti. Navíc prohlubuje pocit vyčer pání a únavy, proto je d obré se mu vědomě vyhnout. Zkuste alespoň dočasně omezit kou ření, přísun kofeinu a i alkoholu. Najděte si dvacet minut denně, které budete věnovat něčemu, co vás vyhodí ze zaběhnutých kolejí, například pravidelné cvičení. U některých lidí zabírají alternativní způsoby, jako je akupunktura, akupresura či jóga.



Přečtěte si
janka10
20. 4. 2012 • 12:07

sluníčko a pohyb určitě, ale rybičky fuj, ty já prostě nepozřu. Dostala jsem radu, ať to nahradím coenzymem extra, který obsahuje taky omega 3 mastné kyseliny a od té doby, co ho užívám jsem opravdu plná energie. Jarní únava se mě tak letos vyhla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.