Odnaučí nás léčitelé kouřit? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Odnaučí nás léčitelé kouřit? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži!

Odnaučí nás léčitelé kouřit?
Odnaučí nás léčitelé kouřit? (Aha! – Alexandr Malachovský)

Také se snažíte přestat kouřit, ale chybí vám k tomu vůle? Ukrajinský psycholog žijící v Praze Rostislav Prokopjuk (53) prý umí nemožné. Za jedno sezení, které trvá pouhých deset minut, vás zbaví závislosti na nikotinu.

Cigarety po jeho zásahu odhodila už celá řada celebrit, mimo jiné Jiřina Bohdalová, Maroš Kramár či Boris Hybner. Rozhodli jsme se známého psychologa otestovat na vlastní kůži i my! Pojďte se podívat, jak naše zkouška dopadla!

Vše začalo krátkou větičkou. „Nepřestanete kouřit,“ uzemnil mě. „Já vám můžu pomoci otevřít cestu k splnění vašeho rozhodnutí. Dělám to na principu zpáteční reality. Vracím člověka do té doby, kdy ještě nekouřil nebo do toho dne, co kouřit začal,“ prozradil na úvod našeho sezení Prokopjuk.

Léčitel uchopil mou ruku a začal projíždět a promačkávat postupně všechny prsty. „Přes akupresurní body na nehtech si povídám s vašimi orgány, vytvářím jejich rovnováhu v těle. Cígo visí na prstu. Dodávám energii,“ oznámil stručně. Poté se zaměřil na horní část těla.

S sebou jsme si měli přinést dvě cigarety. Léčitel nás pobídl, abychom si klidně zapálili. Ještě předtím ale bíložlutou bestii vzal do svých rukou a chvíli si s ní hrál.

„Přenáším do ní informace do toho návratu, kdy jste ještě nekouřil. Kdy cígo bylo hnusné a chtělo se vám zvracet,“ vysvětlil léčitel a dal pokyn, ať si zapálíme.

„Chutná to jak seno, shnilá tráva, sláma. Tahle cigareta je prázdná, netáhne – je bez chuti,“ komentoval chvíli, kdy jsme z jeho »začarované« cigarety popotahovali. A skutečně! Cigareta chutnala, (respektive už vůbec nechutnala) úplně jinak než ještě před hodinou. Ani ji nedokouřím, típám ji po pár šluknutích. Rostislav nám mezitím uvařil kávu. Pro kuřáka spojení kávy s cigaretou je něco jako pro fotbalistu kopací míč.

„Zapalte si,“ oznámil nám po chvíli. „Druhá cigareta je kontrolní, abyste se přesvědčil, že už opravdu nekouříte, protože vám nechutná,“ dodal ještě. Jak může sakra vědět, co mi bude a nebude chutnat, problesklo mi hlavou. Ale znovu měl pravdu. Ta cigareta mně prostě nic nedávala. Típl jsem ji hned po prvním potáhnutí.

„Je to jen práce s podvědomím,“ usmál se vítězně léčitel. Ještě než jsem odešel, dal mi Prokopjuk několik rad. „Nevyhýbejte se žádným místům, kde hrozí, že byste si mohl zapálit, klidně si dejte i vínko. Vy jste přece nekuřák. Nikdy v životě jste nekouřil,“ rozloučil se léčitel.

Výsledek?

Od našeho sezení uplynulo přesně 30 dní a redaktor Nedělního Aha! stále nekouří. „Po té návštěvě jsem měl skutečně pocit, že jsem nikdy v životě nekouřil. Přesto asi po pěti dnech se dostavila první chuť. Tedy chuť, přirovnal bych to spíše ke zvyku. Když jsem si ale vybavil, jak ta poslední cigareta u léčitele smrděla, rychle jsem si to rozmyslel. Od té doby nic.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.