Tohle je rekordní miniautovlak: Měří přes 21 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je rekordní miniautovlak: Měří přes 21 metrů!

Neuvěřitelných 336 autíček na pětačtyřiceti vagonech tvoří unikátní rekord.
Neuvěřitelných 336 autíček na pětačtyřiceti vagonech tvoří unikátní rekord. (Ondřej Požár, Blesk)

Tohle je posedlost. Umanutost! Dvanáct let pracoval na rekordu, který v těchto dnech hrdě představil veřejnosti. Emil Urbánek (56) z Moravské Nové Vsi vytvořil originální modelový vlak v měřítku 1:45, který má na svých pětačtyřiceti vagonech naloženo neuvěřitelných 336 autíček! Jedná se o světovou raritu!

Netradiční nápad přitom vznikl náhodou. „Moje láska to jsou vlaky a škodovky. Ze začátku jsem začal sbírat modely autíček, a když už jich bylo hodně a odevšad na mě padaly, řekl jsem si, že pro ně postavím vlak. Prostě jsem je takhle uložil, sbírka má hned jiný řád,“ popsal nám pan Emil, který pracuje jako železničář.

Další zajímavostí je, že na jeho vlaku jsou umístěné všechny typy škodovek. Výhradně. Ano, to je jeho další vášeň. „Jsem zkrátka škodovácký nadšenec,“ dodal s úsměvem. „Když se třeba na trhu objeví nějaký nový typ, hned ho musím mít. Před lety se mi do ruky dostala první plastová škodovka a dnes už mám kompletní řadu,“ prozradil sběratel, který i v soukromí jiné auto než škodovku nikdy nevlastnil.

Ve vlaku, který měří více než 21,5 metru a momentálně je vystavený v Technickém muzeu v Brně, tak najdeme nejen staré stodvacítky, či Škodu 1203, ale i nejnovější superby. „Vlaky jsou pro mě nejen obživou, ale zároveň hobby. Sbírám také modely českých i československých lokomotiv,“ uvedl.  Kolik do sbírky nacpal peněz, netuší. Některé modely přijdou i na 400 Kč, jiné pořídil za 150.

Některé kapoty si dokonce vyrábí sám. Nejčastěji z plastu nebo kovu. „Ano, je to i ruční práce,“ poznamenal.  Na svoje modely má doma vyhrazen celý jeden pokoj. Vše má uloženo ve speciálních vitrínách. „Naštěstí mám podporu v rodině. Bez toho by to ani nešlo,“ uzavřel sběratel. Zda manželka chodí s prachovkou a oprašuje celý dlouhý vlak, nepotvrdil…



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.