»Na výletě« 11 km pod hladinou: Ještě hlouběji než Titanik! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

»Na výletě« 11 km pod hladinou: Ještě hlouběji než Titanik!

Fotografie
Fotografie (internal)

Měsíční krajina, podmořská bezútěšná planina prosta známek života, dokonale prázdná temnota; tyhle depresivní scenérie může jednou hollywoodský režisér James Cameron (57) použít v katastrofi ckém snímku o konci světa. V pondělí se podíval na nejhlubší místo zeměkoule, na dno Mariánského příkopu. Byl téměř 11 km pod hladinou.

Ve své speciální ponorce Deepsea Challenger, která připomíná hubený protáhlý sud, dosáhl místa zvaného Challenger Deep za necelé tři hodiny. Dvě hodiny zkoumal dno, filmoval, fotografoval. A nikdy prý nepocítil takové osamění jako nyní. „Čekal jsem, že narazím na nějakou hlubinnou příšeru, ale viděl jsem jen pár živočichů podobných krevetám,“ svěřil se po výstupu zpět na hladinu.

Režisér Titaniku miluje hloubky, vynaložil prý už několik milionů dolarů na výzkum a např. cesta v jeho ponorce by případného zájemce vyšla na 4,5 milionu korun. „Je to neuvěřitelný zážitek. Až dole si uvědomíte, kolik prostoru je neprozkoumaného a jak jsme v té nekonečné temnotě malincí.“

Nasbíraný materiál chce Cameron použít k dokumentu o hlubinách.  „Díval jsem se z okna a cítil obrovskou izolaci. Byl to mrazivý pocit. Když se potápíte, tak musíte věřit, že inženýři udělali vše správně,“ svěřil se Cameron, který dosáhl absolutního dna oceánů jako třetí člověk v historii (v roce 1960 se vydala na dno dvoučlenná posádka batyskafu Trieste).

Sólová expedice do hlubin

Hollywoodský filmař James Cameron sestupuje se svou ponorkou Deepsea Challenger v pondělí krátce před 23. hodinou do nejhlubšího místa na zemi – do Challenger Deep v Mariánském příkopu, které leží v hloubce 10 898 m.

Je prvním člověkem na světě, který se sám dokázal dopravit na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu. A zároveň prvním, kdo dokázal dno podrobněji prozkoumat a vše zdokumentovat

Víte, že...?

● Část expedice nevyšla. Na dně selhalo mechanické rameno, takže Cameron neodebral jediný vzorek.

● Cameron ponorku Deepsea Challenger vyzkoušel už zkraje března u pobřeží PapuyNové Guineje, kde sestoupil do hloubky 8,2 km.

● Úzká ponorka podle jeho vlastního návrhu je 7 m vysoká, ve vodě má vertikální polohu a otáčí se při vzestupu kolem své osy. Tenhle 11tunový stroj dokáže sestupovat rychlostí 150 m/min.

● Cameron hlubinné plavidlo popsal jako »vertikální torpédo«, které hladce prostupuje vodou.

● Ponorka má tolik refl ektorů a kamer, že vypadá jako podmořské televizní studio.

● Kanadský režisér za svůj život uskutečnil už 72 hloubkových ponorů. Jen u Titaniku byl třiatřicetkrát.

● V lednu 1960 byli na dně v batyskafu Trieste Američan Don Walsh a švýcarský oceánograf Jacques Piccard. Nic neviděli, akorát zvířili u dna plno písku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.