Šílené hvězdy? Omyl, i lékaři doporučují: Jezte placentu! Je to zdravé... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šílené hvězdy? Omyl, i lékaři doporučují: Jezte placentu! Je to zdravé...

Placenta
Placenta (EPA, ara)

Hvězdy Hollywoodu rozpoutaly zcela nový trend – pojídání placenty! To je sice u savců poměrně běžné, v »říši lidí« se ovšem jedná o bizarní novinku. A v Americe je to absolutní hit, který navíc vřele doporučují i někteří lékaři!

Jako první s tím přišel herec Tom Cruise (49). Ten však mateřské lůžko zkonzumoval jen v rámci šíleného rituálu scientologické církve, jíž je členem. Stalo se tak před šesti lety, kdy mu manželka Katie Holmes (33) porodila dcerku Suri.

To seriálová hvězda January Jones (34, Mad Men) pojídá svou vlastní placentu naprosto uvážlivě. Prý je to zdraví velmi prospěšné. Samozřejmě se nejí v původním stavu, jak ji tělo vypudí v třetí fázi porodu, ale polyká se v tabletkách. A pozor – lékaři jsou pro!

„Je to dobré hned z několika důvodů. Obsahuje vysoký podíl oxytocinu, jemuž se ne nadarmo říká hormon lásky. Maminky chrání před poporodní depresí, podporuje tvorbu mléka i zavinování dělohy,“ říká newyorská specialistka Ayla Yavinová. January si své mateřské lůžko nechala zpracovat na pilulky poté, co loni v září porodila  prvního syna Xandera.

Najdou se však i skeptici, kteří mluví o kanibalismu a proti jsou i někteří odborníci. „Není na tom nic vědeckého. Je to blbost,“ oponuje neurochirurg Mark Kristal.

„Myslím, že v Česku k pojídání placenty jako takovému nedochází. Některé rodiny si však z placenty nechávají vyrábět homeopatické léky,“ uvedla Kateřina Hájková Klíčová, výkonná ředitelka Unie porodních asistentek.

Co je placenta?

Dočasný orgán vznikající v děloze po dobu těhotenství. Je nezbytná pro udržení těhotenství a vývoj dítěte a slouží zároveň jako jeho plíce, ledvina, střevo a játra. Lidská placenta mívá v průměru asi 20 cm a váží zhruba půl kilogramu. Z těla je vypuzena krátce po děťátku.



Autor:  šum

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.