Policejní prezident Petr Lessy: Akci »Janoušek« jsme zpackali! Máme máslo na hlavě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policejní prezident Petr Lessy: Akci »Janoušek« jsme zpackali! Máme máslo na hlavě!

Policejní prezident Petr Lessy.
Policejní prezident Petr Lessy. (ČTK, ara)

Policie se konečně postavila čelem k tomu, jak vstřícně se chovala k opilému lobbistovi Romanu Janouškovi (43), který pod vlivem alkoholu (2,2 promile) schválně srazil ženu (51) a těžce ji zranil. Policejní prezident Petr Lessy, rozzuřený doběla, se včera za práci svých podřízených omluvil.

„Chtěl jsem se veřejnosti jménem policie omluvit za toto selhání,“ řekl Lessy a zdůraznil, že sám není s Janouškem nijak spojen. „Janouška jsem v životě neviděl, nemám ani jeho telefonní číslo,“ dodal.

A rychle zajistil, aby Janoušek na své pražské kontakty nemohl spoléhat. Svěřil totiž případ policii Královéhradeckého kraje. Připustil také, že nesprávný postup policistů mohl ovlivnit vyšetřování.

„Samozřejmě, pokud jsou na počátku pochybení policisté, může to ovlivnit výsledek trestního řízení,“ řekl Aha!. Co to znamená? Že by kvůli lajdácké práci policistů mohl Janoušek vyváznout s mnohem nižším trestem, než by si zasloužil.

7 »másel« aneb Co se policii nepovedlo

Vyslechli ho opilého

Chybou bylo, že policie nepočkala, až značně opilý lobbista vystřízliví, a vyslechla ho krátce poté, co nadýchal 2,2 promile alkoholu. Tento úkon byl tudíž zcela zbytečný. Jakékoliv podání vysvětlení ve stavu opilosti je totiž při vyšetřování nehody naprosto nepoužitelné.

Nechali Janouška telefonovat

Zcela zásadní pochybení policisté učinili, když na místě neprovedli bezpečnostní prohlídku Janouška a neodebrali mu osobní věci a zejména mobilní telefon. Naopak ho nechali neustále telefonovat. V tomto případě měli povinnost zamezit mu kontakt s jinými osobami. Jediné, co mu mohli umožnit, bylo vyrozumění právníka, eventuálně nejbližších. K tomu ale měl podle Lessyho využít nikoliv vlastní mobil, ale policejní »pojítka«.

Nezadrželi ho

Lessyho rozčílilo i to, že Janouška policie nezadržela. Podle jeho chování v den nehody, kdy před policisty utíkal, se totiž dalo předpokládat, že nebude spolupracovat. Lobbistu proto měli zadržet a pak informovat státního zástupce, který by dál o všem rozhodoval.

Propustili ho domů

Špatně bylo také to, že policie neumístila Janouška do cely předběžného zadržení a místo toho ho pustila rovnou domů. Hrozilo totiž, že by se mohl vyhýbat trestnímu řízení. Navíc, vzhledem k tomu, že lobbista je mediálně známou osobností, mohl také na svobodě ovlivňovat svědky.

Neřekli nic velitelům

Ačkoliv byl běžný pracovní den, nikoliv svátek, a událost se navíc odehrála pár metrů od ředitelství kriminálky, policisté ještě čtyři hodiny od Janouškova extempore nedali nikomu z velitelů nic vědět. Ti přitom mohli zabránit mnoha pochybením.

Netestovali u něj drogy

Předpis policistům neukládá povinnost udělat test na drogy. Přesto fakt, že ho neudělali a spokojili se jen s orientační zkouškou na alkohol, označil Lessy za nestandardní jednání. Prostředky na test u sebe policisté měli, a nic jim v tom nebránilo. Lessy zdůraznil, že on sám by ho provedl.

Nesebrali mu řidičák

Nezajistili také, že »drak« Janoušek nebude i dál s alkoholem v krvi brázdit silnice a přejíždět lidi. Jak je to možné? Když ho policisté chytili, řekl jim, že u sebe řidičák nemá. A zpětně mu ho vzít už nejde. Za současných podmínek o něj přijde, jen pokud bude zákaz řízení součástí jeho trestu.

Co z toho vyvodí policie

● Vondrášek má hlavu na špalku. Ředitele pražské policie Martina Vondráška policejní prezident vyzval »k vyvození osobní odpovědnosti z tohoto pochybení«. Jeho vyjádření očekává do týdne. Co se stane, když Vondrášek neodejde sám, Lessy neřekl. Nevyvrátil však možnost, že by ho z funkce odvolal.

Husák skončí. Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák nabídl rezignaci, protože byl v poslední době s Janouškem viděn. Lessy ji přijal. Do května by měl ve funkci náměstka skončit.

Chystají se další tresty

Chybami jednotlivých policistů se teď bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Obrátil se na ni jak Petr Lessy, tak Martin Vondrášek. Zbylé policisty prověří kontrolní policejní orgány. Hrozí jim kázeňské tresty – například finanční postihy, důtky apod.

Co na to obhájce oběti Josef Lžičař

Ovlivní podle vás chyby policistů vyšetřování případu?

„Domnívám se, že to průtahy řízení nezpůsobilo. Vše se zdrželo o dva dny. I kdyby mu obvinění sdělili v pátek, přes víkend by na tom nejspíš nikdo nepracoval.“

Případ byl předán královéhradecké policii, co tomu říkáte?

„Očekávám, že vyšetřování bude stejně probíhat v Praze, že policisté z Hradce tu dostanou k dispozici místnost a budou dojíždět. Pokud by předvolávali svědky do Hradce, museli by jim hradit náklady a řízení by se prodražilo.“

Zajistí tato změna podle vás větší objektivitu?

„Nedomnívám se, že by nyní byla pražská policie méně objektivní. Toto rozhodnutí ale určitě odsune pochybnosti. Když se řekne pražský kmotr měl vliv na magistrát apod., může to budit obavy z toho, že vyšetřování probíhá pod jistým tlakem.“

Janoušek se rodině omluvil a slíbil odškodnění. Jak na to reagovali?

„Rodina by se nechtěla dostat do situace, aby to vypadalo, že chce na něčem vydělat. Přijali to se stoickým klidem. Omluvu vzali na vědomí.“



Přečtěte si
p.r.d.e.l..hillarka
29. 3. 2012 • 11:22

..to jste to teda zpackali asi jako plastiku Krampolce

marmat
28. 3. 2012 • 14:31

Tak NEJ glosa za poslední měsíc...bravo! Jinak másla se nám všude hromadí - hodně na neohroženém Vondrovi, taky na krámech a tak se s tím snad začne NĚCO dělat!?

mirkazam
28. 3. 2012 • 14:27

nebojím, že by tento člověk šel bručet. Ono už se to nějak zašolichá...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.