Bouračka pracháče Janouška: 4 možnosti obhajoby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bouračka pracháče Janouška: 4 možnosti obhajoby!

Roman Janoušek
Roman Janoušek (Reprofoto TV Prima, TV Nova, ara)

Policie včera odpoledne konečně předala obvinění prachatému lobbistovi a pražskému kmotrovi Romanu Janouškovi (43), který v pátek dopoledne opilý (2,2 promile) srazil a těžce zranil vietnamskou ženu (51).

 

Podezřívá ho ze dvou trestných činů  z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykových látek. A za to mu hrozí až 10 let vězení! Nebyl obviněn z trestného činu neposkytnutí první pomoci.

„Obvinění převzal přesně podle dohody s policií v jedné pražské služebně dvacet minut po páté hodině,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.Kriminálka v sobotu poskytla ochranu zraněné ženě a její rodině.

„Dostali jsme upozornění z vietnamské komunity na možné ohrožení. I když si nemyslíme, že by žena byla ohrožena, ale vědomi si rizik, a abychom stoprocentně vyloučili, že oběť nebude nijak ovlivněna, ochranu jsme poskytli,“ potvrdil ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Ten se také ve včerejších Otázkách Václava Moravce vyhnul odpovědi, zda je pravda, že Janoušek řídil i pod vlivem drogy kokainu. „Nemohu v tuto chvíli sdělovat podrobnosti z trestního řízení,“ reagoval.

Vstřícnost policie, která v pátek lobbistu po krvavé nehodě a útěku pustila zadním vchodem ze služebny, zarazila jak Vondráška, tak i policejního prezidenta Petra Lessyho. Oba postup svých podřízených nechávají prošetřit.

Co Janoušek může zkoušet

1. Neřídil on, ale někdo jiný

Televizní záznam po zatčení odhalil, jak se Janoušek snaží svalit nehodu na někoho jiného. Do telefonu nápadně nahlas říkal: „Hele, ty vemeno, příště si jakoby líp jezdi, jo. Protože jsi ukradl auto a ještě si ho tady normálně naboural jeden blatník. Tak si sem přijeď to vyřídit, já už musím spěchat.“

2. Nebyl tolik opilý

Pražský kmotr údajně odmítl krevní zkoušky. Ta dechová je totiž jen orientační. Pokud by mu tato výmluva u soudu pomohla, zaplatil by za odmítnutí testu pokutu maximálně 50 tisíc korun, nemohl by řídit až dva roky a přišel by o sedm bodů. Policie je kritizována také za to, že si Janouška neponechala na služebně až do jeho vystřízlivění. Právníci totiž mohou napadnout celý Janouškův výslech s tím, že byl pod vlivem.

3. Oběť mu skočila pod auto

Janoušek opustil policejní výslech v doprovodu smečky právníků. Už předtím si však nejspíše připravoval půdu, jak vyklouznout. Od ruchu vyčištěné záznamy televizních kamer ukázaly, že už chvíli po zadržení Janoušek do telefonu komusi tvrdí, že nehodu způsobila sražená žena: „Normálně paní do mě jako by nacouvala, a přijelo asi dvě stě policajtů a rozhodli se, jako že mě musí jakoby začít chránit.“

4. »Dohoda« se zraněnou ženou

K případu se vyjádřil i Marcel Winter, předseda Českovietnamské společnosti. „Mnozí Vietnamci mají strach, aby Janoušek nevyvíjel na jím vážně zraněnou ženu určitý nátlak. Všichni si uvědomujeme, že to není žádný pasáček vepřů, ale je to lobbista. Vyvíjet nátlak je jeho profesí,“ uvedl pro Tn.cz. Policie už v sobotu poskytla rodině zraněné Vietnamky policejní ochranu. V médiích se spekuluje i o možném nátlaku na ostatní svědky.

Josef Lžičař, advokát oběti, prozradil: Proč ho neobvinili z neposkytnutí pomoci!

Roman Janoušek už byl obviněn. Mezi obviněními však není trestný čin neposkytnutí první pomoci. Jak je to možné?

„Vzhledem k tomu, že ublížení na zdraví policie kvalifikovala jako úmyslný trestný čin, není možné pana Romana Janouška podle zákona obvinit zároveň také z neposkytnutí pomoci.“

Janoušek údajně odmítl dát krev na zjištění alkoholu a drog. Zřejmě si myslel, že ho to zachrání před trestním stíháním. Vyšlo by to?

„Nikoliv. Jsou zde ještě výpovědi svědků a také vyjádření lékaře, který posuzuje i to, jak se dotyčný jeví, zda je veselý, sklíčený, dokáže jít po rovné čáře a podobně.“

Napadá mě ještě jedno řešení. Co takhle přiznání, omluva a odškodnění?

„To by byla varianta, pokud by trestní sazba nepřekročila pět let – to znamená, že by nešlo o úmyslný trestný čin. Pak by dohodou o narovnání, eventuálně příspěvkem na charitu, což zákon umožňuje, mohl docílit odklonu trestního stíhání.“

Jak se vyvíjí stav vaší klientky?

„Podle toho, co vím od rodiny, lépe komunikuje, její zdravotní stav se zlepšuje a brzy by mohla být přeložena na normální úrazové oddělení.“



Přečtěte si
mirkazam
27. 3. 2012 • 10:31

.se s tisku dozvěděli, že Janouškovi nebyl zadržen řiďičák, a že teď už mu ho nemůžou zadržet. Tak se ptám, co jim v tom brání ??Stejně celou tuto kauzu brzo smetou pod stůl, tak veškeré kecy kolem jsou na prd...

ixtlil
26. 3. 2012 • 21:31

Ve skutečnosti žádný zákon , který by říkal, že ten kdo úmyslně ublíží jinému, má automaticky amnestii na neposkytování 1.pomoci. To je nesmysl. Ve skutečnosti je tr. čin neposkytnutí pomoci definován obecně a pouze jen tehdy, kdyby ten , kdo pomoci může a to může i zločinec, tak jen tehdy ji nemusí poskytnout, pokud by sebe ohrozil, ale v přímé souvislosti s poskytováním pomoci,tj. kripl zvaný janoušek vrazí do úmyslně do auta, to začne hořet a přesto je povinen té ženě pomoci, ale , pokud by ten oheň ohrožoval jeho bezprostředně, hrozilo by mu popálení, tak má doopravdy možnost nepomoci . Nebo zločinec někoho hodí do řeky a jen kdyby např neuměl plavat, tak by měl amenstii na neposkytnutí , ale pokud je zcela v pořádku a při síle, tak je povinn pomoci a žádný zákon mu neumožňuje realizovat útěk od zraněného s tím , že jako pachatel není povinen své oběti pomáhat. To je debilita. Pouze může nevypovídat a nespolupracovat při vyšetřování. Bude např. útočník - on a napadená vietnamka . Teoreticky se může i ona ubránit a na zemmi bude ležet *** janoušek. Tak dle plzenské sorbony ona ,jako neútočník a nepachatel je ***ovi povinna pomoci firs aid, ale *** janoušek , když porazí ženu, tak má díky plzenské sorboně amnestii na neposkytování first aid . To je debilismus a takový zákon není . viz zde : Trestný čin: Neposkytnutí pomoci - § 150 trestního zákoníku, hlava I. (trestné činy proti životu) Definice, skutková podstata trestného činu a sankce: (1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

dwayne
26. 3. 2012 • 14:13

Prosim tě, ty žádný mozek nemáš

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.