Bém a »kmotr« Janoušek na nahrávkách: Oslovovali se »kotě« a »mazánku«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bém a »kmotr« Janoušek na nahrávkách: Oslovovali se »kotě« a »mazánku«!

Pavel Bém (vlevo) a Roman Janoušek k sobě mají léta blízko.
Pavel Bém (vlevo) a Roman Janoušek k sobě mají léta blízko. (Koláž Aha! – Pavel Vlasák)

Bývalý primátor hlavního města Pavel Bém (48, ODS) má oblíbenou hru – na čistého politika. V čem spočívá? Ačkoliv se ví, že za jeho vlády na magistrátu měli tzv. kmotři volnou ruku, sám předstírá, že je nezná nebo se s nimi jen náhodně potkává. Nejnovější nahrávky, kde se s lobbistou Romanem Janouškem (43) častují intimními přezdívkami, ale Béma usvědčují!

Nahrávky, které v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba, získala MF Dnes. A jasně z nich vyplývá, že Janoušek vládl magistrátu takřka stejnou silou jako tehdejší primátor Bém.

Úředníci totiž lobbistovi volali, aby s ním projednali vše – od prodeje pražských pozemků po obsazení samotného úřadu. Není proto divu, že ani Bém, ani Janoušek nechtěli obsah záznamu komentovat.

Nahrávky také dokazují, jak blízké kamarádské pouto oba muže pojí. Oslovují se familiérními přezdívkami jako »mazánku«, »kolibříku« či »kotě«! Janoušek zároveň pro Béma organizuje cesty. „Musíš mít kartáček na zuby, ponožky, náhradní slipy,“ radí mu například.

A když primátor potřebuje ledničku na víno, nepomůže mu manželka Radka (46), ale opět právě lobbista. „Už je objednaná. Dělají ji na míru, do týdne přijde,“ hlásí do telefonu ochotný Janoušek.

Janouškovy »úspěchy«

Pavel Bém byl pražským primátorem mezi lety 2002 a 2010. Podívejte se, co v té době stihl Roman Janoušek.

■ Společnost Chrisi Praga, v níž byl Janoušek místopředsedou představenstva, získala v roce 2004 podíl ve firmě Tardus. Ta téhož roku vyhrála zakázku na vydávání Listů hlavního města Praha.

■ Mezi lety 2003 a 2004 se Janoušek vzdal důležitých funkcí ve firmách Medea Kultur a Medea Real. Vzápětí firma Medea Kultur získala sedmimilionovou zakázku od magistrátu na různé vzdělávací projekty.

■ V roce 2006 Janoušek pomáhal Bémovi s předvolební kampaní. Vzápětí firma Tardus provázaná s Janouškem koupila bez řádného výběrového řízení podíl v reklamní agentuře Českých drah.

O hovorech věděla ABL!

Téměř pět let staré nahrávky se v roce 2009 dostaly do rukou bezpečnostní agentury ABL, které tehdy velela šedá eminence Věcí veřejných, Vít Bárta (na snímku). Co s nimi ve firmě prováděli je velká neznámá.

»Véčkaři« ale v předvolební kampani šili právě do pražských »kmotrů«, od nichž měli paradoxně dostat stamiliony korun. Tvrdí to bývalý šéf VV Jaroslav Škárka. Spekuluje se tedy o tom, že Bárta použil nahrávky, aby s kmotry vyjednával.

Přečtěte si
silvervoice
24. 3. 2012 • 04:59

BIS-ka a policie měli k dispozici údaje o Janouškově kontě ve Švýcarsku, kde ležely 2 miliardy Kč. K části tohoto pan Toman a pan Jurica z Magistrátu. Švýcarská policie požádala naši policii a tajné služby o prošetření a nikdo s tím nic nedělal! Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/169354-janousek-ovladal-uredniky-magistratu-jako-loutky/

mnpv
23. 3. 2012 • 19:49

jak se mohou nahrávky BIS dostat do novin. To je někdo prodal? Asi. V Česku se holt všechno vykecá. A ví se kdo to prodal?

vesnicankavemeste
22. 3. 2012 • 14:16

i kdyz je to marginalni zalezitost, tak se jenom v duchu ptam. Kto delal "zenskou" ? Ti kluci se pri svych kseftech az natolik zblizili,ze si snad i navzajem vyhulili sve zpropadene muzstvi! ale jenom jeden to delal do analu. Kto to byl?

xell
22. 3. 2012 • 13:12

Hm...docela dobrá fotomontáž

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.