Kupujete pračku ve výprodeji? 7 věcí, které jste nevěděli o praní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kupujete pračku ve výprodeji? 7 věcí, které jste nevěděli o praní!

Praní je někdy docela věda.
Praní je někdy docela věda. (Profimedia.cz)

Výrobci na jaře vyprazdňují sklady, nejvíce se to týká velkých elektrospotřebičů. Například novou pračku tak nyní seženete už za pět tisíc korun. I taková obyčejná věc ale skrývá tajemství, o která se s vámi výrobce nepodělí.

Pokud si myslíte, že vyprat si prádlo dnes za pomoci moderní techniky zvládne opravdu každý, pak jste možná na omylu. Pračky totiž dovedou pořádně překvapit!

Méně je více

Máteli novou pračku, která má nízkou spotřebu energie i vody, stejně vám to nedá a k prádlu přisypete odměrku pracího prášku navíc, aby se prádlo »dobře vypralo«. Méně ale znamená více, pračka nedokáže takové množství správně vymáchat, a tak zůstává na oblečení.

60 °C je jen pár minut!

»Šedesátka« je oblíbená teplota, kterou mnoho lidí volí jako kompromis. Omyl! Pro to, aby došlo ke zničení všech bakterií a virů, by musela působit déle než půl hodiny. 60 °C je ale při obyčejném praní v bubnu jen asi pět minut. Je proto výhodnější prát jen na 30 a 40 °C, ušetříte za ohřev vody.

Nešetřete na prášku

Pokud si kupujete levnější prací prášky a k nim přidáváte další bonusy v podobě odstraňovačů vodního kamene, čističe fleků apod., jen vyhazujete peníze. Kvalitní prací prášek všechny tyto látky také obsahuje.

Pozor na kila!

Pokud do pračky nacpete oblečení až po okraj, dost možná překračujete výrobcem doporučenou váhu náplně. Na džínách a tmavém oblečení pak mohou zůstat fleky od nerozpuštěného pracího prášku, který dobře necirkuluje uvnitř bubnu.

Prášek je nejdražší

Propočty výrobců prokázaly, že prací prášky, přídavné gely a aromatické aviváže tvoří až 38 % ceny praní. 28 % ceny praní stojí opotřebení pračky, 22 % činí cena vody a pouhých 12 % stojí spotřebovaná elektřina!

Aviváž je zrádná

Používáteli rádi aviváž, měli byste si dát pořádný pozor na její dávkování. Při správných mírách dovede například umravňovat statickou elektřinu, ale například na 4,5 kila bavlny se má dávat jen 36 mililitrů aviváže, což je méně než velký panák!

Na bílé gely ne!

Pokud opravdu chcete mít bílé prádlo vyprané kvalitně, zapomeňte na prací gely a sáhněte pouze po prášku. Bělidla, která po vyprání brání šednutí tkaniny, totiž není možné vyrobit v tekuté podobě, proto nejsou součástí gelů.

Autor:  ajd

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.