Senátoři dali souhlas: Budeme volit prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senátoři dali souhlas: Budeme volit prezidenta!

Klaus nepatří k příznivcům přímé volby hlavy státu, vetovat novinku ale nemůže.
Klaus nepatří k příznivcům přímé volby hlavy státu, vetovat novinku ale nemůže. (ČTK, ara)

Senátoři včera schválili ústavní novelu, díky které by od roku 2013 mohli prezidenta volit sami občané. Byl by to historický průlom, protože od vzniku republiky před 94 lety za nás volili hlavu státu výhradně politici. Současný prezident Václav Klaus (70) s novinkou sice zásadně nesouhlasí, vetovat ji ale nemůže.

Poté, co novele řekli v polovině prosince »ano« poslanci, hádali se nad ní včera několik hodin senátoři. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli projde. Prošla. Od února 2013 si lidé v Česku rozhodnou, koho pošlou na Pražský hrad místo Klause.

Kandidáta by mohlo navrhnout 20 poslanců, deset senátorů či občané, pokud pod petici na podporu navrženého získají nejméně 50 000 podpisů. Postup při volbě by byl podobný jako při doplňování Senátu.

Jestliže by některý z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu v prvním kole, konalo by se kolo druhé. Do něj by postoupili dva finalisté s největším počtem hlasů. A úspěšnější by se pak stěhoval na Hrad.

Novinku odmítá řada politiků, kteří si myslí, že volba nebude mít důstojnou atmosféru. „Bude to mediální cirkus,“ řekla například šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Přečtěte si
moravacka
9. 2. 2012 • 23:37

ale asi jim jde spis o vlastni koryta. Jiste, ze to bude narocne, ale snad i spravedlive

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.