Páááni, tady se mají! A my v Česku mrzneme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Páááni, tady se mají! A my v Česku mrzneme!

V Plzni labutě »plavou« na ledě, Bolevecký rybník zamrzl.
V Plzni labutě »plavou« na ledě, Bolevecký rybník zamrzl. (Aha! – Martin Přibyl, Petr Novotný, ČTK/Igor Zehl, Petr Eret)

Konečně je líp, už není taková kosa… Taky jste se včera přistihli, že jste si po ranním opuštění bytu libovali? Včerejšek byl opravdu za posledních několik dnů nejteplejší.

„No, přestože noční průměry včera byly kolem –15 °C a před den jsme v Praze měli –4 °C, můžeme mluvit i o teple,“ říká s úsměvem meteoroložka Dagmar Honsová. Přinejmenším v porovnání s mrazy, které nás čekají už od dnešního večera. Rtuť teploměru už v noci opět klesne až k –30 °C, o víkendu dokonce pod –40 °C.

Nad nulu teploty nevystoupí nejméně do 23. února. Pokud nemáte rádi zimu, vyberte úspory a odleťte na dovolenou. „Ale hodně daleko,“ radí Honsová.

Zatímco v Česku drkotáme zuby stejně jako na Jadranu, kde oblíbené pláže zasypal sníh, v exotických zemích se můžete slunit na plážích z bělostného písku a užívat si v tyrkysově modré vodě moří či oceánů. Posuďte sami… Doma máme –30 °C a například v Dominikánské republice se lidé vyhřívají při stejné teplotě, jen se znamínkem +.

A voda? Zaprvé slaná a zadruhé vyhřátá na 27 °C. Zkuste zavřít oči, také vidíte romantickou zátoku s palmou, u níž máte pocit, že se každou chvíli musí zřítit do vody, cítíte neopakovatelnou vůni na místě dozrálého ovoce – ananasu, papáji, manga… Teď je otevřete a vyberte úspory a hurá do cestovky, nebo se chystejte na arktické mrazy.

Dnes bude zataženo, do odpoledne nasněží kolem 5 cm sněhu. „V noci na pátek očekáváme –15 až –19 °C, na horách a v mrazových kotlinách –23 až 30 °C,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu. O víkendu se můžeme těšit na slunečnou oblohu a teploty místy i pod –40 °C! V příštím týdnu se mírně oteplí, ale neradujme se. „Předpovědní modely máme do 23. února, do té doby se teploty drží pod bodem mrazu,“ dodává Honsová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.