Zákaz vstupu do lesů! Až do Štědrého dne! Poděkujte zlodějům... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zákaz vstupu do lesů! Až do Štědrého dne! Poděkujte zlodějům...

U mladých lesů se objevily cedule se zákazem vstupu.
U mladých lesů se objevily cedule se zákazem vstupu. (pro Aha! – Jan Čada)

Štědrý den se blíží a ceny vánočních stromků jsou letos zase o něco vyšší. Zloději tak vyrážejí plenit lesy; na Olomoucku kupříkladu už vyřezali mladé jedličky. Města proto vyhlašují zákaz vstupu do jehličnatých lesů!

Jeden takový začal platit třeba na Valašsku. „Lidé se ode dneška až do 24. prosince musejí vyhnout jehličnatým porostům mladším dvaceti let. Zóny budou na okrajích označeny informativními tabulemi a za porušení nařízení hrozí pokuta až 15 tisíc korun,“ uvedla například Vendula Králová, mluvčí městského úřadu ve Valašském Meziříčí.

Lesníci navíc mají už léta na zloděje a jejich případné zákazníky vymyšlenou dokonalou pomstu: mladé stromky, jež nejsou určeny pro předvánoční trh, natírají speciální směsí repelentů a ovčího tuku. „Ta za pokojové teploty silně zapáchá,“ varuje ředitel Městských lesů ve »ValMezu« Marek Netolička.

Ve Zlíně zase větve mladých douglasek v centru města natírají dočasně namodro. „Pokud by se do Vánoc dostaly do domácností, jsou označené,“ podotýká Stanislav Pospíšilík z odboru městské zeleně.

Vánoční stromky podražily: I tak jich letos koupíme milion!

Prodej vánočních stromků je v plném proudu. A jak to letos vypadá s cenami? Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků budou stromečky o desetinu dražší než loni. Nejvíce peněz už tradičně Češi utratí za jedličky, které dlouho vydrží, a jejichž popularita proto rok od roku stoupá.

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina stromků prodávaných na stáncích pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá i jejich vyšší cena.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.