Inverze a smog způsobily, že... V Česku »nasněžilo«! A bouraly desítky aut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Inverze a smog způsobily, že... V Česku »nasněžilo«! A bouraly desítky aut!

Fotografie
Fotografie (internal)

V Česku včera nasněžilo! Nešlo však o klasický sníh, ale průmyslový... Šedobílé vločky má na svědomí inverze a smog. A meteorologové upozorňují, že pod páchnoucí pokličkou, která nám poškozuje zdraví, se budeme dusit ještě nejméně 10 dní!

Dva centimetry sněhu napadlo v noci na pondělí například v Plzni. „Průmyslové sněžení způsobuje několik faktorů, jsou zapotřebí nízké teploty, nízká oblačnost a prašnost. Zrnka prachu tvoří tzv. kondenzační jádra, kolem nichž se vločky tvoří,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopresu. Loni 30. prosince takto v Plzni nasněžilo 10 cm.

Obdobné počasí a podmínky pro »špinavé« sněžení budou trvat nejméně 10 dní. „Nejhorší smogová situace bude panovat vždy ráno a dopoledne, zejména v průmyslových oblastech a velkých městech,“ uvedla Honsová s tím, že inverze a bezvětří nás uzavřela jako hrnec pokličkou a co si pod ní naděláme, to nám tu zůstane. V noci klesnou teploty na 3 až 10 °C, přes den vystoupají na 7 °C.

Smyk, brzda a desítky nehod

U obce Obrnice ve směru od Loun na Most havarovalo na zledovatělé vozovce devět automobilů. V mostecké nemocnici skončili dva lidé, jeden s vážnějším a druhý s lehčím poraněním.

Mlha a náledí má na svědomí srážku 10 aut na silnici z Teplic na Bílinu, čtyři lidé se zranili a jednoho museli z auta vyprošťovat hasiči.

Tři nehody na jednom místě se včera ráno staly u obce Lukavec na Litoměřicku, jeden člověk se zranil.

Čtyři havarované osobáky, z nichž dva skončily na střeše, blokovaly včera provoz nedaleko Kyšic na dálničním přivaděči od sjezdu Ejpovice směrem na Plzeň. Jeden člověk se při tom zranil.

Jak neonemocnět?

Nevycházejte, omezte pohyb, větrejte jen krátce – rady, které nyní slyšíme snad v každé relaci o počasí. Smog je podle lékařů »zabiják«, škodí nejen astmatikům, ale podílí se na vzniku dýchacích obtíží, viróz, ale i nemocí srdce. Již dvě hodiny vdechování silně znečištěného vzduchu se negativně projeví na stavu cév v těle! Jak si pomoci? Zásobujte tělo vitaminy a antioxidanty!

➤ Ovoce a zelenina: vsaďte zejména na ty s vysokým obsahem vitaminu C (paprika, kiwi, pomeranče, červené a bílé zelí, kysané zelí, grepy i s jadérky).

➤ Pijte: dostatečný pitný režim je důležitý nejen v létě, v zimě nás chrání před vznikem viróz. V průběhu celého dne popíjejte ideálně šípkový čaj.

➤ Zobejte semínka: zařaďte do jídelníčku semena (dýňová, slunečnicová, sezamová a lněná) a »zrní« (pšeničné klíčky, ovesné a žitné vločky). Obsahují řadu antioxidantů a omega3 nenasycené mastné kyseliny, které v těle tlumí zánět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.