Nový trik vykradačů bytů: Prý jdou měnit zásuvky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nový trik vykradačů bytů: Prý jdou měnit zásuvky!

Na nový trik zlodějů už doplatily dvě důchodkyně z Plzeňska.
Na nový trik zlodějů už doplatily dvě důchodkyně z Plzeňska. (Profimedia.cz)

Série nehod, ve kterých figurovala špatná elektroinstalace, zejména vady na zásuvkách a vypínačích, inspirovala plzeňské zloděje. Nabídnou důvěřivcům výměnu rizikových komponentů a tak se dostanou do bytu. Důchodci, na které tenhle trik nejčastěji zkoušejí, pak zpravidla nemají šanci...

O peníze přišla v těchto dnech stařenka (87), u jejíhož bytu zazvonil muž s pohádkou o nových vypínačích. Představil se jako pracovník energetiky a důvěřivá důchodkyně mu otevřela dveře.

„Na jeho žádost mu předala občanský průkaz, aby si mohl zapsat údaje. Neznámý byl uvnitř přibližně deset minut a prohlížel vypínače. A pak najednou prohlásil, že musí odejít, a byl pryč,“ informovala mluvčí plzeňských policistů Martina Korandová. Seniorka přišla o kabelku s klíčem od bytu a s více než šesti tisíci a několika šperky.

Další podvodník se stejným fíglem řádil u jiné ženy (68) v témže městě. Přišla naštěstí »jen« o platební kartu, kterou stačila zablokovat. „Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové triky a využívají důvěřivosti starých lidí. Všechny finty ale mají jedno společné, a to snahu zjistit, kde má jejich oběť schované úspory. Bohužel – ve většině případů jim to vychází,“ uvedla policistka Martina Hábrová.

„Policisté apelují na mladší generaci, aby varovala své rodiče a prarodiče a upozornila je na možná rizika. Měli by jim vysvětlit, aby opravdu žádným cizím lidem nedůvěřovali, nepouštěli je do bytu a nikomu nevydávali finanční hotovost.

Pokud nějaká firma provádí různá měření nebo odečty plynoměrů či jakékoliv jiné opravy, vždy by o tom mělo viset oficiální oznámení na nástěnce domu a pracovníci se musejí prokázat průkazem. Většinou je tam i telefonní číslo, na kterém si občan může ověřit, zda je pracovník u firmy zaměstnán,“ dodala Hábrová.

Tohle jsou nejčastější fígle podvodníků:

Můžu si u vás odskočit?

Podvodníci často žádají o poskytnutí nějaké služby. Na svou oběť se obracejí s žádostí o možnost využití toalety, dále o vodu k napití či do chladiče vozidla. Jeden z pachatelů pak odvede pozornost poškozeného hovorem a další vstoupí bez souhlasu majitele do domu, ve kterém hledá uložené peníze.

Chceme vám vrátit přeplatek

Další lstí je vydávání se za pracovníka úřadu či jiných služeb. Podvodník vystupuje jako pracovník úřadu, který jde vrátit finanční částku, nejčastěji nějaký přeplatek. Před poškozeného skutečně peníze předloží a požaduje vrácení zbývající finanční částky. Poté, co pachatel zjistí, kde má oběť uloženy peníze, začne se pohybovat po domě a v nestřeženém okamžiku odcizí veškerou finanční hotovost.

Nechcete nabrousit nože?

Dalším způsobem okrádání seniorů je nabízení nejrůznějších služeb nebo výhodných nákupů. Služby jako například broušení nožů pachatelé nadhodnocují a poškozený tak zaplatí částku o tisíce korun vyšší. Rovněž tak při nabídce nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci za zvýhodněné ceny není dobré spoléhat na pravdomluvnost prodejce.

Jsem kamarád vašeho vnuka, stavím se...

V některých případech okradli pachatelé seniory, kterým zatelefonovali a lživě se představili jako jejich příbuzní a požadovali půjčení peněz. Když poškozeného přesvědčili, řekli mu, že si pro peníze nemůžou přijít osobně a místo sebe pošlou kamaráda. Důvěřiví senioři, kteří nepočítali s tím, že by se mohli stát obětí podvodníka, pak vydali stotisícové částky naprosto neznámému člověku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.