Zip slaví 120. narozeniny! Sloužil místo tkaniček do bot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zip slaví 120. narozeniny! Sloužil místo tkaniček do bot!

Zip je bezpochyby geniální vynález.
Zip je bezpochyby geniální vynález. (Profimedia.cz)

Geniální vynález, bez něhož bychom se v módě snad už ani neobešli. Dnes je to přesně 120 let, kdy bylo vynalezeno zdrhovadlo neboli zip! Kuriózní přitom je, že vynálezce, americký inženýr Whitcomb Judson, původně zip v roce 1891 patentoval jako náhradu za tkaničky do bot!

Nápad se však příliš neujal. Zpočátku tak jeho vynález uzavíral hlavně peněženky či pytlíky na tabák. V první světové válce posloužil například americkým vojákům na jejich leteckých kombinézách, kteří k nim »fasovali« i návod k použití.

Na oděvech začal být oblíbený nejdříve u dětí, u pánských kalhot byl zpočátku vnímán spíše jako vulgární. Do ženského odívání se dostal ve třicátých letech. V šedesátých letech zaznamenal zip svůj rozkvět, protože se stal znakem rychlosti a modernosti. A jak je na tom tenhle vynález v současnosti?

„Používá se jako kreativní moderní doplněk. Trendem je letos spojení zipu s krajkou, vysoce kvalitní vlnou a dalšími luxusními materiály,“ vysvětlila módní historička Jana Máchalová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.