Turecko zasáhlo zemětřesení! Až 1000 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Turecko zasáhlo zemětřesení! Až 1000 mrtvých!

Pod troskami zemřelo na tisíc lidí.
Pod troskami zemřelo na tisíc lidí. (EPA, ara)

Východ Turecka zasáhlo včera odpoledne silné zemětřesení! Zanechalo po sobě pořádnou spoušť – se zemí srovnalo spousty budov, v jejich troskách zahynuly stovky lidí! Turecké úřady předběžně hovoří o 500 až 1000 obětech...

První otřes se ozval ve 13.41 místního času (12.41 SELČ), jeho síla odpovídala 6,7 stupně Richterovy škály. V příští hodině následovalo ještě minimálně sedm menších otřesů. Ohnisko zemětřesení se nachází asi 20 km od města Van, ležícího na východě Turecka nedaleko hranic s Íránem. „Sedmipatrová budova se najednou sesula k zemi jako domeček z karet,“ popisuje  zkázu obyvatel nejvíce postiženého města.

Kolik lidí zahynulo v jejích troskách, zatím není známo. Navíc to zdaleka nebyl jediný zřícený dům. V oblasti dochází k zemětřesením relativně často, málokdy však dosahují takové síly jako to včerejší. V blízkosti města se nachází stejnojmenné jezero, z něhož se pod vlivem otřesů vylévá voda do okolních obcí.

Češi jsou (zatím) v pořádku!

„Prozatím nemáme informaci, že by se zemětřesení dotklo českých občanů. Ministerstvo nicméně již před časem varovalo před cestami do této části Turecka kvůli zvýšené kriminalitě a přepadávání. Nepředpokládáme proto, že by tuto oblast nějak výrazně Češi navštěvovali, nejsou tam ani nějaká velká turistická střediska či centra. Pomocí našeho systému DROZD jsme SMS zprávou vyrozuměli asi 20 lidí, kteří se ve východní části Turecka zdržují dlouhodobě, a nyní čekáme, až o sobě podají zprávu.“ Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničních věcí

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.