Průlomový rozsudek Nejvyššího soudu: Zranili jste se na namrzlém chodníku? Odškodné nedostanete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Průlomový rozsudek Nejvyššího soudu: Zranili jste se na namrzlém chodníku? Odškodné nedostanete!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zanedlouho se začne sypat sníh, přijdou i mrazy a ledovky na silnicích a chodnících. Ty přitom mnohdy majitelé ani obce neudržují tak, aby se po nich dalo kráčet beze strachu.

Pro všechny, kteří během zimy na chodníku uklouznou a zraní se, uchystal Nejvyšší soud nepříjemné překvapení: přelomovým rozsudkem totiž dal najevo, že už se za zlomeniny utržené na ledě lidé nemohou domáhat odškodného!

Soud rozsudkem reagoval na případ muže z Ostravy, který ve tři ráno utrpěl úraz na neposypaném chodníku a chtěl po jeho majiteli bolestné 54 tisíc korun. Okresní soud mu vyhověl, Krajský soud v Ostravě ale žalobu potopil a stejně rozhodl nakonec i Nejvyšší soud. Chodec se totiž měl přizpůsobit tomu, že se na chodníku nachází námraza.

Jak? To už soud neřekl. Namrzlé schody je zřejmě potřeba slézat po čtyřech, na boty nasadit horolezecké »mačky«. Anebo úplně nejlépe – nevycházet vůbec! „Platí, že chodec by neměl jít po námraze v letní nebo sálové obuvi, pod vlivem alkoholu. Prostě dbát zvýšené opatrnosti,“ upřesňuje pro Aha! mluvčí soudu Petr Knötig.

Každý ale z praxe ví, že občas ani ta nejlepší obuv a opatrnost nepomohou. Se sněhem a ledem si nejvíce zadají senioři, kteří mají i za běžných podmínek  sníženou míru pohyblivosti.

Lze tak jen spoléhat na tvrzení soudu, že případy budou navzdory bezprecedentnímu verdiktu posuzovány individuálně... Odškodnění se ale nově chodci mohou domáhat jen tehdy, když závady ve schůdnosti terénu, třeba náhlou ledovku, nemohli předpokládat, tudíž na ni nemohli reagovat a přizpůsobit se jí.

Jak postupovat?

Když na vás spadne taška ze střechy či květináč z parapetu domu a zraní vás, o odškodnění si řekněte. Náleží vám následující náhrady:

  • náhrada za ztížené společenské uplatnění (pokud má vaše zranění trvalé následky)
  • náhrada za ztrátu na výdělku nebo příjmu po dobu pracovní neschopnosti
  • náhrada nákladů na léčení (regulační poplatky, náklady na rehabilitaci, zdravotní pomůcky, doprava k lékaři či na rehabilitaci)

Pokud jste uklouzli na ledě, zranili se, a máte podezření, že úprava povrchu nebyla adekvátní, pokuste se o odškodnění zažádat. Chce to ale rychlou akci na místě zranění.

Pokud zasahuje záchranka, ať vám vyplní protokol. Poohlédněte se také po dalších případných svědcích anebo si úsek nafoťte. To vše vám může posloužit při dokazování, že za zranění může majitel chodníku.

Jak to vidí advokát?

„Je důležitý princip osobní odpovědnosti. V občanském zákoníku je zakotvena povinnost předcházet škodám nejen na druhém, ale i na sobě. Stejně jako řidič přizpůsobí pneumatiky a styl jízdy podmínkám vozovky, musí se přizpůsobit i chodec.“ Miroslav Jansta

Přečtěte si
proxima
22. 10. 2011 • 05:24

Za úklid chodníku odpovídá vlastník, potažmo obec, ale neřeší se neuklizený chodník, řeší se nevhodná obuv, nepřizpůsobení chůze stavu chodníku, alkohol a snad i že měl jít ten dotyčný jinudy. Což takhle mu odebrat chodecký průkaz? Možná by nebylo od věci uzákonit, že každý bude muset v zimním období ssebou nosit kyblíček s pískem, lopatičku a sám si před sebou sypat cestu. Ale v zadku bude muset mít vražený koště a zase to za sebou zametat. Nezdá se Vám, že už žijeme opravdu v blázinci? Ještě mě napadá - co když si ožrala Kalous zláme hnáty na ledu? Dáme vyjímku ze zákona, ne?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.