Osudy lidí, kteří překonali rakovinu. Jak se jim daří? Jaroslava Neuwirthová: Zvládla univerzitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Osudy lidí, kteří překonali rakovinu. Jak se jim daří? Jaroslava Neuwirthová: Zvládla univerzitu!

Jaroslava Neuwirthová absolvovala univerzitu třetího věku.
Jaroslava Neuwirthová absolvovala univerzitu třetího věku. (pro Aha! – Kateřina Piechowicz, ara)

Před několika lety bojovala Jaroslava Neuwirthová (69) s rakovinou. A zákeřná choroba zaútočila hned nadvakrát. Nejprve jí lékaři našli nádor na hrtanu a po pěti letech i na plicích. V obou případech ale svůj boj vyhrála.

Ačkoliv se musí Jaroslava Neuwirthová hlídat, chodit na kontroly a brát léky, snaží se užívat života. A po dvou letech, co o ní Aha! psalo naposledy, se jí daří.

„Přihlásila jsem se na univerzitu třetího věku. Zajímalo mě, jaké to je. Cvičili jsme paměť a řešili různé rébusy, to mě bavilo,“ usmívá se čiperná důchodkyně. Ráda také chodí do divadla, večer se však už vycházet bojí.

„Kriminalita v Havířově strašlivě vzrostla. Po setmění radši sedím doma,“ vysvětluje. Operace hrtanu a plic na jejím zdraví pochopitelně zanechala následky.

„Hůř se mi dýchá. Nejhorší je to teď na podzim,“ povzdechne si Jaroslava, ale ihned dodává, že je to jen malá cena za to, že nemoc porazila. Dobře totiž ví, jaké je to štěstí...

V roce 2008 zemřel na onkologické onemocnění manžel. Jaroslava také jezdila na chatu do Kunčic pod Ondřejníkem, kde byla její sousedka teta herečky Zuzany Dřízhalové. Herečka si s Jaroslavou ráda povídala. Obě totiž zažily recidivu rakoviny.

„Když jsme spolu mluvily naposled, byly jsme obě na dobré cestě se uzdravit. Mně se to povedlo, Zuzaně, ač byla mladá, bohužel ne. To je ale život,“ říká smutně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.