Martina bojovala s leukemií: Vzala si poslední tabletu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Martina bojovala s leukemií: Vzala si poslední tabletu!

Fotografie
Fotografie (internal)

O tom, že rakovina si nevybírá a může zasáhnout kohokoli a kdykoli, ví své i Martina Šafránková (25) ze Stehelčevsi na Kladensku. V roce 2008 byla necelý rok vdaná a měla doma teprve půlroční miminko.

A právě v těchto šťastných chvílích jí lékaři oznámili děsivou zprávu: Máte akutní leukemii, je třeba okamžitě začít s léčbou! O boji mladé maminky psal deník Aha! před dvěma lety. Teď jsme se za ní vrátili a zjistili, jak se mamince malého Marečka (3) daří dnes.

Martina měla velké štěstí, protože svůj boj vyhrála. Typ leukemie, který měla, byl naštěstí vzácný a dobře léčitelný. Muselo se ale jednat rychle a neztratit už ani minutu. Podstoupila radikální a časté chemoterapie. Pak nastoupila udržovací léčba, která trvala dva roky. Při ní měla naordinovanou chemoterapii formou tablet jednou týdně.

„Zhruba před měsícem jsem vzala poslední. Teď ještě chodím jednou za tři měsíce na kontroly krevního obrazu. Jednou za půl roku budu také chodit na odběr kostní dřeně, ze které se nejlépe zjistí, zda funguje, jak má,“ vypráví Martina, která přiznává, že to není příjemná procedura, ale musí se vydržet.

„Nechám si ji brát jehlou z hrudní kosti. Bolí to, ale člověk to pár minut vydrží. Hlavně aby vše už bylo v pořádku,“ doufá mladá žena.

A jak se cítí dnes, po téměř třech letech od propuknutí zhoubné nemoci? „Více se hlídám, jsem určitě větší hypochondr. Bývám unavenější, ale jinak se cítím dobře,“ vysvětluje Martina, která také přiznává, že na druhé dítě budou s manželem muset ještě počkat.

„Lékař řekl, že nejdříve to půjde s miminkem za tři roky. Ale možná bychom se rozhodli spíše pro adopci, než riskovat, že to bude pro tělo velká zátěž a třeba znovu onemocním,“ dodala Martina, která po své zkušenosti všem doporučuje, aby svůj zdravotní stav dobře hlídali a chodili včas k lékaři.

Mladá žena se už také rozhodně nevrátí ke své původní profesi servírky, v níž zažila hodně stresu a přechodila mnoho chřipek.

„Moje priorita teď je být s manželem a synem. Užívám si danou chvíli a budoucnost nijak neplánuju. Za svůj život bych také chtěla poděkovat doktoru Jiřímu Schwarzovi, který mi moc pomohl,“ dodala.

Přečtěte si
tinka25
22. 10. 2011 • 17:45

nesouhlasím,,,VYHRÁLA BOJ,,, jsem v remisi,,,a až bude min.5 let vše ok,, tak až pak,, jsi mohu říct,,;)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.