Velký rádce: Jak přichystat na zimu auto, chalupu i tělo!
Poslední dny nám daly jasně najevo, že vládu přebírá zima. V dnešním speciálu Nedělního Aha! se proto zaměřujeme na vše, co je ještě nutné stihnout, než udeří mrazy.
Jak ochránit dům a mít krásně teplo, jak zajistit, aby auto ráno nastartovalo a bezpečně vás vrátilo domů, jak se vyhnout chřipkám a nachlazení a řada dalších rad a tipů, na které si často v dnešní uspěchané době ani nevzpomeneme.
Kominice Lenka Brůnová radí: Než poprvé zatopíte...
Topná sezona právě začíná a hasičům už vstávají vlasy na hlavě hrůzou. Řada lidí totiž zapomněla na kontrolu komínů, spotřebičů i kouřovodů. Patříte mezi ně? Kominice Lenka Brůnová z Rumburku vám poradí, co s tím.
Co udělat před prvním zatopením?
„Pokud nebyl spotřebič, kouřovod a komín po topné sezoně vyčištěn, provede se v případě topení tuhými palivy vyčištění. Dobré je se podívat, zda kouřovod není poškozen – např. zdeformován nebo rozpojen v místě spalinového hrdla a sopouchu, případně zda nedošlo působením kondenzátu ze spalin ke korozi kouřovodu.“
Co zkontrolovat u komína?
„V pobytových místnostech, ale i v dalších prostorách se podívejte, zda v teplých měsících nedošlo k umístění hořlavých materiálů do těsné blízkosti komínového pláště. Zkontroluje se také vybírací otvor, neníli ucpaná neúčinná výška komína a jeli tomu tak, vyberou se tuhé znečisťující části.“
Je lepší topit přes zimu nonstop, nebo každý den znovu zatápět?
„Tah v komíně je ovlivněn rozdílnou teplotou spalin v komíně a teplotou okolního prostředí. Při každodenním zatápění je komín chladný a proto není vytvořen dostatečný komínový tah. Spaliny jsou studené, kondenzují a kouřovod i komín se zanáší. Proto je každodenní zatápění zpravidla doprovázeno i zakouřením do místnosti. Pro potřebný tah komína je tak lepší topit nonstop.“
Další rady naleznete ve fotogalerii