Před 80 lety Al Capone dokraloval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před 80 lety Al Capone dokraloval!

Milovník luxusních doutníků Al Capone.
Milovník luxusních doutníků Al Capone. (Profimedia.cz, ara)

Zítra to bude přesně 80 let od chvíle, kdy soud v americkém Chicagu uznal jistého Alphonsa Caponeho vinným, aby ho o týden později mohl odsoudit k 11 letům vězení.

Odsouzený proslul pod jménem Al Capone. Jeden z nejznámějších mafiánských kmotrů historie se spravedlnosti vyhýbal spoustu let, ale nakonec ho dohnala. Jaký vlastně byl Al Capone, který se přes své špinavé »zaměstnání« stal vlastně legendou?

Zrod mafiánské hvězdy

Je studená větrná noc 17. ledna roku 1899. Newyorská čtvrť Brooklyn je temná a výjimečně i tichá. Z nebe se snášejí sněhové vločky, sníh zůstává na chodnících a občasným chodcům padá za límce.

V jednom z bytů, který obývá místní holič Gabriele Capone a jeho rodina, všichni přistěhovalci z daleké Itálie,  se právě odehrává drama. Holičova manželka Teresina Riola rodí, a protože je rodina chudá, musí se to obejít bez lékaře. Narodí se roztomilý chlapeček, který dostává jméno Alphonso.

Za 31 let se jméno tohoto caparta objeví na seznamu veřejných nepřátel USA na prvním místě. Tedy tam, kde po něm ještě nedávno trůnil Usáma Bin Ládin.

Seznamte se: Al Capone

Malý Alphonso se ve škole moc nevyznamenal. Nedokončil ani základní školu, protože ho ve 14 vyhodili poté, co zbil svou učitelku. Živil se příležitostnými pracemi a drobnými krádežemi, byl členem několika pouličních gangů.

V jednom z nich se seznámil s Johnnym Torriem, který se později odstěhoval do Chicaga a Caponeho si vzal s sebou. Chicago dvacátých let bylo rájem zločinu. Al Capone, který z New Yorku odjel mimo jiné i proto, že měl v té době už na krku dvě vraždy, se brzy prosadil mezi špičku místní mafie.

Prohibice? Zlatý důl!

Dne 16. ledna 1920 se rozjela v USA prohibice (zákaz výroby a prodeje alkoholu) a mafii začaly doslova hody. Alkohol byl na černém trhu obrovsky žádaný a právě mafie převzala prakticky veškeré kšefty s tímto, jak se ukázalo, pro lidi naprosto nepostradatelným zbožím.

V roce 1925 se Al Capone stal definitivně hlavou chicagské mafie. Kromě alkoholu vydělával i na hazardu a prostituci. Na výplatní listině měl prakticky celé vedení města, policii i soudce. Navenek se ale tvářil jako obchodník se starožitným nábytkem a chudé lidi si získával tím, že pro ně nechal postavit vývařovnu, rozdával jim peníze...

Brutální mafián

Al Capone byl vždycky znám jako prchlivý, brutální člověk, který nešel pro ránu nebo pro kulku do hlavy daleko. Známý je především tzv. Masakr na Den svatého Valentýna, kdy nechal Capone postřílet sedm členů konkurenčního gangu.

Vraždy a násilí na rozkaz Al Caponeho byly na denním pořádku, protože ale jednal vždy přes prostředníky a pečlivě si vytvářel alibi, spravedlnost na něj byla krátká.

Nebylo možné nachytat ho při činu, nepodplacení policisté to tedy zkusili jinak. Pomocí nastrčeného agenta se jim podařilo shromáždit důkazy o krácení daně z příjmu. Pátého června 1931 byla podána žaloba, 16. června začal soud.

Capone se samozřejmě snažil podplatit soudce, a když se mu to výjimečně nepodařilo, podplatil celou porotu. Soudce ovšem na poslední chvíli přikázal porotu vyměnit. Už 17. října 1931 byl tak velký šéf Al Capone uznán vinným a o týden později odsouzen k 11 letům vězení.

První rok sice trávil v luxusním vězení v Atlantě, ovšem poté byl převezen do jednoho z nejhorších amerických žalářů, legendárního Alcatrazu. Tím také nastal pád Caponeho impéria.

Smrt gangstera

Původní trest 11 let si Capone neodseděl, protože byl v roce 1939 propuštěn kvůli špatnému zdravotnímu stavu. V mládí se totiž nakazil syfilidou, která si vybrala daň v podobě demence. Z kdysi obávaného gangstera se tak stala slintající troska neschopná postarat se sama o sebe.

Na počátku roku 1947 měl záchvat mrtvice, dostal zápal plic a 25. ledna 1947, v pouhých 48 letech, zemřel. Pro budoucnost se stal Al Capone typickým představitelem amerického gangstera 20. a 30. let 20. století. Vždy upravený, v drahém obleku, s doutníkem v puse, obklopen dalšími elegantními zabijáky.

Jeho moc ve skutečnosti nebyla taková, jak se tvářil. Existovalo několik dalších mafiánů, kteří měli větší moc než on. Capone se stal známým především tím, že měl propracovanou image, kterou neváhal prodat veřejnosti.



Autor:  mik

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.