Opalování v soláriu až od 18 let? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Opalování v soláriu až od 18 let?

Opalování v soláriu může způsobit i rakovinu kůže.
Opalování v soláriu může způsobit i rakovinu kůže.

PRAHA – Opalování v soláriu může způsobit rakovinu kůže! Odborníci po celé Evropě se snaží, aby bylo právě »solárko« přístupné až od 18 let. Takové nařízení platí už například ve Španělsku a Francii. A nově o něm uvažují také v Německu.


To je dobré, zavedeme to

Tam totiž ročně onemocní rakovinu kůže na 120 tisíc lidí! A skoro tři tisíce jich zemře. A co na to čeští odborníci a politici? „Není to špatný trend,“ uvedl například mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Čeští dermatologové už připravují frontální útok na poslance a budou chtít jediné: zákaz opalování v soláriu dětem do 18 let!

„Ano, musí se zohlednit názor odborníků,“ tvrdí Cikrt. „Solárium je v každém případě umělá náhražka za slunce a není důvod, proč by se takovým zářením měly vystavovat děti, které mají mladou a hlavně zdravou kůži,“ dodal mluvčí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Právě nebezpečí vzniku rakoviny kůže je největším nebezpečím, které opalování v soláriu provází. „Ještě nedávno se říkalo, že solária jsou bezpečná. Nyní však víme, že UVA záření, které solária především produkují, je zodpovědné za vznik kožních nádorů a stárnutí kůže. Rozhodnutí povolit vstup až od osmnácti let by bylo zcela jistě velmi prospěšné,“ tvrdí za odborníky uznávaná kožní lékařka, profesorka Jana Hercogová. Právě na rakovinu kůže zemřou každý rok jen v Evropě desetitisíce lidí!

V lásce nemá solária ani exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). „Já nejsem příznivec zákazů a příkazů. Šel bych spíše cestou upozornění na rizika, které takové záření může způsobit,“ uvedl Rath. „Stejně jako chodit často do solária, tak je nesmysl také opalování na sluníčku bez krémů s ochranným faktorem,“ dodal Rath. „Já sám se jak soláriu, tak sluníčku velmi vyhýbám. Na druhou stranu ale musím říct, že pohled na snědá ženská těla má svůj půvab. Otázka je, za jakou cenu,“ uzavřel exministr.


Autor: (kop, wer, ob)
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.