Prosíme, pomozte Milánkovi: Rodiče ho opustili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Prosíme, pomozte Milánkovi: Rodiče ho opustili!

Milánek nikdy neviděl maminku ani tatínka.
Milánek nikdy neviděl maminku ani tatínka. (pro Aha! – Blanka Hojnošová, ara)

Život je někdy pes! Milánek (10) o tom ví své! Už šest let žije v Integrovaném centru pro postižené v Horní Poustevně na Šluknovsku. Přišel sem z kojeneckého ústavu s diagnostikovanou středně těžkou mentální retardací. Jeho rodiče se o něj nechtěli starat a opustili ho...

Tehdy se pohyboval pouze plazením, opakoval jen poslední slovo, které slyšel, a nerozuměl, co se po něm žádá. Dnes už díky starostlivé péči všemu rozumí.

„Během let absolvoval řadu ortopedických operací. Přes odborné lékařské zákroky, přes jeho vlastní snahu a i přes snahu tet opatrovnic není však schopen samostatné chůze a pohybuje se pomocí chodítka či odrážedla,“ říká ředitelka centra Michaela Pěničková. I tak ale Milánek navštěvuje školu a setkává se s ostatními dětmi.

„Je pro mě jako vlastní dítě, které už odrostlo. Vždy se budu snažit dopřát mu všechno, co by každá máma pro svoje ratolesti chtěla,“ dodala jeho opatrovnice Jiřina Helthová.

Zrnka pomáhají

Centru v Horní Poustevně pomáhá občanské sdružení Zrnka. Shání peníze mimo jiné na nákup důležitých zdravotních pomůcek. Pokud chcete pomoci i vy, přispějte na účet 3789354001/5500, variabilní symbol 5555.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.