Výstava Vynálezci a vynálezy v Národním muzeu: Tohle také vymysleli Češi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výstava Vynálezci a vynálezy v Národním muzeu: Tohle také vymysleli Češi!

Aerosaně Tatra V 855 - V roce 1942 byli konstruktéři Tatry Kopřivnice pověřeni unikátní zakázkou – vývojem motorových saní, které se měly používat na ruské frontě. „Při výrobě repliky v roce 2009 bylo zjištěno, že se lyže při zatáčení naklánějí na stranu podobně, jako by je měl na nohou člověk. Velmi zajímavé je i to, že při brzdění jdou přední lyže do pozice pluhu,“ popisuje Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.
Aerosaně Tatra V 855 - V roce 1942 byli konstruktéři Tatry Kopřivnice pověřeni unikátní zakázkou – vývojem motorových saní, které se měly používat na ruské frontě. „Při výrobě repliky v roce 2009 bylo zjištěno, že se lyže při zatáčení naklánějí na stranu podobně, jako by je měl na nohou člověk. Velmi zajímavé je i to, že při brzdění jdou přední lyže do pozice pluhu,“ popisuje Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea. (Aha! – Martin Přibyl)

Nejen lodní šroub a ruchadlo, ale i čočkostroj, aerosaně, remoska, síťovka či versatilka mají původ v hlavách bystrých Čechů! Slavné i bizarní objevy českých vědců a koumáků si od dnešního rána můžete prohlédnout na výstavě Vynálezci a vynálezy v Nové budově Národního muzea (bývalé Federální shromáždění) v Praze.

Dozvíte se například to, že Jaroslav Heyrovský jako dítě vymyslel se svým bratrem originální novoroční přání, které posílali svým kamarádům – RTG snímek ruky nebo akvarijní rybičky. Nebo to, že kostka cukru vznikla v českých Dačicích.

Řadu exponátů je možné si přímo osahat. „Chceme, aby si děti vyzkoušely a pochopily, na jakém principu funguje třeba turbína či lodní šroub. Na výstavě je spousta interaktivních prvků,“ uvedl Pavel Douša, vedoucí Centra pro prezentaci kulturního dědictví Národního muzea.

Výstava je otevřena do 30. dubna 2012 a plné vstupné je 60 Kč, snížené 40 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.