10 nejzáhadnějších nálezů ze dna moře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

10 nejzáhadnějších nálezů ze dna moře!

Dávné město Herakleion...
Dávné město Herakleion... (Foto: Reuters, Profimedia.cz, ara)

Mořské hlubiny patří k nejtajemnějším místům na Zemi. Právě na dnech oceánů se pod obrovskou masou vody nachází celá řada neprobádaných míst, jejichž historická hodnota je nevyčíslitelná. Podívejte se, co už potápěči z temných hlubin vylovili!

1. První počítač
Tzv. mechanismus z Antikythéry byl používán ke sledování pohybu planet. Pochází ze 2. století a vysloužil si označení »první počítač«.

2. Motory Apolla 11
Šéf Amazonu Jeff Bezos objevil motory Apolla 11 v roce 2013, na dně moře ležely od roku 1969.

3. »Vesmírná loď«
Tento objekt nalezený v Baltském moři připomíná vesmírnou loď Millenium Falcon z Hvězdných válek. Co je to ale ve skutečnosti?

4. Ztracené město Alexandrie
Město královny Kleopatry kdysi zaplavila voda, v roce 1988 se ho podařilo najít. Egypťané v něm chtějí vybudovat první podmořské muzeum.

5. Kamenný kruh
Záhadný kamenný kruh našli vědci v roce 2003 na dně Galilejského moře. Je dvakrát větší než Stonehenge a pravděpodobně kdysi sloužil jako pohřebiště.

6. Dávné město Herakleion
Proč se egyptské město Herakleion (známé též jako Thonis) potopilo, nikdo netuší. Asi 46 metrů pod hladinou Středozemního moře už ale byly nalezeny zlaté mince, pětimetrové sochy i zbytky lodí.

7. Prokleté smaragdy
Amatérský potápěč Jay Miscovich našel v roce 2010 na dně Mexického zálivu smaragdy v hodnotě desítek milionů Kč. Nákladné soudní spory o vlastnické právo a nemožnost kameny prodat ho dohnaly k sebevraždě.

8. Potopené indické město
V roce 2002 bylo v Kambajském zálivu objeveno potopené město, jehož stáří se odhaduje na neuvěřitelných 9500 let. Našly se v něm mimo jiné neporušené lidské ostatky!

9. Život bez kyslíku
I v nejhlubších místech mořského dna našli vědci život! Mikrobi »pamatují« dinosaury a přežívají téměř bez kyslíku a úplně bez sladké vody.

10. Mořští pavouci
Ano, pavouci na vás číhají i na dně moře! Konkrétně vodouch stříbřitý dokáže svou síť naplnit kyslíkem a ve svém »stanu« strávit i několik hodin.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.