Pohřeb režiséra Otakara Vávry (†100): Jitka Němcová v doprovodu exmilence Dietlové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb režiséra Otakara Vávry (†100): Jitka Němcová v doprovodu exmilence Dietlové!

Jitka Němcová v doprovodu Milana Sládka se sotva držela na nohou.
Jitka Němcová v doprovodu Milana Sládka se sotva držela na nohou. (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl)

Se zesnulou legendou české kinematografie, legendárním režisérem Otakarem Vávrou (†100), se včera v jedenáct hodin dopoledne naposledy rozloučila jeho milovaná manželka Jitka Němcová (60) a několik nejbližších přátel.

Přísně tajný obřad proběhl v krematoriu v Praze-Motole a Němcovou na něj doprovodil vydavatel Milan Sládek (81), bývalý přítel Magdaleny Dietlové (68)...

„Pan Vávra by si přál komorní obřad. Pohřeb byl pouze pro rodinu,“ hlesla po obřadu zdrcená Němcová. Rozloučení za zavřenými dveřmi trvalo zhruba třicet minut a zúčastnila se jej asi desítka lidí.

„Oficiální pietní rozloučení pro veřejnost, kolegy a zejména jeho studenty proběhne na fakultě FAMU, kde režisér vyučoval. Bude se konat 6. října od 14 hodin,“ dodala Němcová, která z krematoria ihned odjela taxíkem.

Přestože tajné rozloučení proběhlo v Praze 5Motole, Otakar Vávra bude pohřben na pražských Vinohradech, vedle svého bratra – spisovatele Jaroslava Raimunda Vávry. Režisér zemřel minulý pátek, skonal na vyčerpání organismu po operaci zlomeného krčku v pražské Nemocnici Na Homolce.

Jeho snímky Kladivo na čarodějnice či Romance pro křídlovku patří do zlatého fondu kinematografie, a přestože Vávrův odkaz kvůli jeho ochotě pracovat za každého režimu mnozí považují za kontroverzní, tyto filmy se už dávno staly nesmrtelnými...

Kolegové a veřejnost budou mít možnost rozloučit se s Vávrou během vzpomínky na FAMU 6.října.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.