Režisér Otakar Vávra zemřel, bylo mu 100 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Režisér Otakar Vávra zemřel, bylo mu 100 let

Režisér Otakar Vávra letos oslavil sté narozeniny.
Režisér Otakar Vávra letos oslavil sté narozeniny. (Aha! – Alexandr Malachovský, Marek Pátek, Martin Přibyl, ČTK, ara)

Legendární režisér Otakar Vávra zemřel ve čtvrtek večer po krátké nemoci. Dožil se úctyhodných sta let, které letos na jaře oslavil.

Otakara Vávru trápily zdravotní problémy už delší dobu, před měsícem a půl podstoupil po zlomenině nohy v krčku operaci. „V takovém věku je každý zákrok náročný,“ řekla tehdy jeho manželka, režisérka Jitka Němcová. Přestože chirurgický zákrok přežil, boj s krátkou nemocí prohrál.

Navždy si ho budou lidé pamatovat díky filmům jako Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice nebo trilogii Jan Hus-Jan Žižka-Proti všem. Celkem jich natočil přes celovečerních 50 a k dalším 80 napsal scénář. Posledním z nich je snímek Evropa tančila valčík (1989). Za kameru se postavil ještě v roce 2006, kdy režíroval videoklip k albu Strážce plamene od Petra Hapky a Michala Horáčka.

Otakar Vávra byl zakladatelem pražské FAMU. Mezi je žáky patří slavní režíseři jako Jiří Menzel, Věra Chytilová, Mioš Forman nebo Emir Kusturica. Na škole působil až do svých 97 let.







Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.