Otakar Vávra slaví 100 let: Můj život byl s chybami, ale dost odvážný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Otakar Vávra slaví 100 let: Můj život byl s chybami, ale dost odvážný!

Režisér Otakar Vávra oslaví zítra sté narozeniny. Na svůj věk je stále svěží a plný energie. Redakce Nedělního Aha! se přidává ke gratulantům a přeje mu do dalších let hodně zdraví!
Režisér Otakar Vávra oslaví zítra sté narozeniny. Na svůj věk je stále svěží a plný energie. Redakce Nedělního Aha! se přidává ke gratulantům a přeje mu do dalších let hodně zdraví! (Aha! – Alexandr Malachovský, Marek Pátek, Martin Přibyl, ČTK, ara)

Neuvěřitelné sté narozeniny oslaví zítra (28. 2.) slavný fi lmový režisér Otakar Vávra.

Velikán českého stříbrného plátna natočil na padesát filmů a objevil řadu hvězd, například Lídu Baarovou. Zakládal Filmovou fakultu Akademie múzických umění v Praze, kde pak pět desetiletí učil. S aktivní pedagogickou činností skončil teprve před dvěma léty. Mezi jeho slavné žáky patřili Jiří Menzel (73), Miloš Forman (79) či Věra Chytilová (82).

Měl z něj být architekt

Narodil se v Hradci Králové, když bylo filmu teprve 16 let. Do školy tak chodil ještě za RakouskaUherska. V Hradci odmaturoval na reálce a v Brně začal studovat architekturu. Pak se přesunul do Prahy, ale studia stejně nedokončil. Zlákal ho film, který ho stejně jako divadlo přitahoval už od dětství.

Přestože začínal jako samouk, brzy zvládl každý žánr. Točil dokumenty, krátké experimenty i komedie. Postupně si začal psát i scénáře. Brzy si získal respekt herců i kritiků. Dokonce se o něm traduje, že byl schopen perfektně ovládat davy komparsistů. „Vždycky jsem rád režíroval velké scény,“ přiznal slavný tvůrce.

Nenáviděný i obdivovaný


Vávra byl od mládí levicově smýšlející a po roce 1948 udělal velkou kariéru – komunističtí papaláši ho před ostatními protežovali. V letech 1951 až 1954 se dokonce stal uměleckým šéfem tvůrčí skupiny Filmového studia Barrandov. A právě proto, že točil za všech režimů a některé jeho filmy byly velmi poplatné tehdejší ideologii, má dodnes spoustu nepřátel. Navíc se v roce 1948 neblaze podepsal na znemožnění premiéry sugestivního filmu Daleká cesta režiséra Alfréda Radoka.

Na druhou stranu mnoha jeho filmům nelze upřít vysoké umělecké kvality, jeho velkou zásluhou je i založení pražské FAMU, kde pak v letech 1946 až 2008 přednášel. Svým rozhledem očaroval řadu svých studentů, jeho žáky byli například Věra Chytilová, Miloš Forman, Jiří Menzel či Jan Schmidt. O tom, že je mnohými vnímán jako velmi kontroverzní osobnost, Vávra dobře ví. Ve svých pamětech nazvaných Podivný život režiséra (1997) koneckonců napsal: „Můj život byl s chybami, nehrdinský, ale často dost odvážný.“

O zájem žen neměl nouzi!

V soukromí nebyl Otakar Vávra žádný svatoušek, ženská srdce lámal na počkání. Jeho postelí prošla většina slavných hereček, včetně Adiny Mandlové (†81). „S Adinou jsme byli dlouhá léta jen kamarádi. Jednou jsme si ale řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe,“ vzpomíná na vášnivé chvilky s hvězdou českého herectví režisér. S Mandlovou natočil celou řadu filmů, ve snímku Šťastnou cestu (1943) jí dokonce »nařídil« na tu dobu dost odvážnou scénu, kde stojí nahá před zrcadlem.

„Měla krásné, plné a pevné poprsí,“ liboval si režisér. Dalšími známými herečkami, které prošly jeho ložnicí, byly údajně i Lída Baarová (†86), Nataša Gollová (†76) či Hana Vítová (†73). Naopak jednou z mála hereček, která mu dokázala odolat, byla Zita Kabátová (97), proto ji při obsazování opomíjel. „Dám ti skvělou roli, ale ty se mnou strávíš noc,“ nabídl údajně krásné Kabátové, ta ho ovšem odmítla.

Životní láska přišla v šedesáti

Osudovou láskou se však stala jeho o čtyřicet let mladší studentka Jitka Němcová (60). Poznali se, když pan profesor po přednášce rozvážel v lijáku studenty autem domů. Když se brali, bylo Vávrovi skoro šedesát let. „Na panu profesorovi mě zaujaly jeho skvělé přednášky.

Zajímalo mě, jaký je jako člověk. A zjistila jsem, že nesmírně zábavný a sexy! Byli jsme tak rozdílní, že jsme si vzájemně přinášeli různý pohled na svět, a tím jsme se obohacovali. Za léta společného života se ty rozdíly konečně srovnaly,“ říká Jitka Němcová, která o svém manželovi nikdy nemluví jako o Otakarovi, ale jako o Vávrovi.

Nesplněný sen

Mezi jeho poslední filmová díla patří snímek Evropa tančila valčík (1989). Ale i po revoluci nepřestal být činný. Ještě v roce 2006 režíroval videoklip k jedné z písní pro DVD k albu Michala Horáčka a Petra Hapky Strážce plamene. Ale jeden velký sen se mu stejně nesplnil. Po roce 1989 toužil natočit příběh vraždy Jana Masaryka.

„Moc jsem o to stál. Jenže bych na to potřeboval 50 milionů korun, a ty jsem nesehnal,“ posteskl si Vávra s tím, že ale s prací ještě zdaleka nekončí...



Přečtěte si
ivoadler
28. 2. 2011 • 18:13

Zrovna jsem na svém blogu napsal článek Abrahám. Vávra je taky jeden z těch, kteří na stará kolena zatoužili po rodinném životě - jako Abrahám aj. Byl vůbec před tím ženatý?

alenkaa
28. 2. 2011 • 06:51

úžasný člověk! Asi nejlepší v tom českém šoubyznysu. Pane režisére, přeji Vám hlavně zdraví a mysl! Držte se. Jste jednička i mezi režiséry! Jste prostě jedinečný .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.