Kajínek plánoval už 5. útěk! Práskl ho spoluvězeň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kajínek plánoval už 5. útěk! Práskl ho spoluvězeň!

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek (Aha! – Petr Novotný, ČTK)

Nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek (50) chtěl opět utéct! Ministerstvo spravedlnosti se to ale dozvědělo a odsouzence, který v roce 1998 dostal doživotní trest za dvojnásobnou nájemnou vraždu, okamžitě přemístilo z karvinské věznice do Mírova. Odtud přitom Kajínek před jedenácti lety triumfálně utekl.

 

„Dostali jsme informaci, že vězeň plánoval útěk, a proto byl převezen,“ potvrdil informaci webu Parlamentnilisty.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Dozvěděli jsme se to od Vězeňské služby ČR, která přijala opatření, aby se útok nezdařil, například přesun odsouzeného,“ doplnila jeho mluvčí Tereza Palečková.

O útěk se měl přitom Kajínek pokusit už před pár týdny, ministerstvo spravedlnosti se to však snažilo ututlat. Podrobnosti nechce sdělit ani teď. Podle informací Aha! proto, že Kajínkovy plány práskl jeden ze spoluvězňů, kterého chce ministerstvo chránit.

Jenže včera se objevily i zprávy, že Kajínek byl dokonce už na útěku. Dostal se však do střetu s dozorci, kteří ho nakonec přemohli. Vězeňská služba ČR to ale popírá a ministerstvo spravedlnosti pro jistotu mlčí.

Vzniká tak prostor pro spekulace i o tom, jak měl útěk vypadat. Chtěl snad Kajínek využít zkušeností z roku 2000, kdy se mu podařilo prchnout z ostře střežené mírovské věznice, která se těšila pověsti, že se z ní nedá utéct? Připomeňte si, jak Kajínkův legendární útěk, o kterém byl natočen i film, tehdy vypadal.

Vězňův fanoušek: Nechtěl zmizet! Sami ho pustí!

Kajínkovi sympatizanti, ale také jeho advokátka Klára Slámová (33), nevěří, že vězeň plánoval útěk. Dokonce to označila za manévry ministerstva.

„Jirka má reálnou šanci, že by se mohl dostat ven z vězení zákonným způsobem. Stále existuje mnoho opravných prostředků, které by mu mohly pomoci,“ tvrdí například Lukáš Charvát, který se případem dlouhodobě zabývá.

„Spíše mohlo jít o rivalitu mezi vězni, některý spoluvězeň si to mohl vymyslet a udat ho. Myslím, že vězeňská služba pravdivost udání asi ani nijak neprověřovala,“ dodal.

Také Slámová nad tím kroutí hlavou. „Nechť ministerstvo předloží jakékoliv důkazy, že můj klient útěk skutečně plánoval. To se nestalo. Můj klient si už dříve stěžoval, že byl opětovně převážen mezi věznicemi a nikdy mu nebylo vysvětleno proč. Zajímavý na tom všem je fakt, že se tyto informace objevily až po mnoha týdnech, kdy byl můj klient znovu převezen. Že by prostě jen potřebovali nový důvod?“

Novinář Kroupa: Tušil, že se pokusí uniknout!

O Kajínkovi točil reportáže, spolupracoval na filmu o tomto vězni a také se s ním několikrát setkal. Tohle o něm řekl v jednom rozhovoru.

Změnil se Kajínek za dobu, co ho znáte?

„Zestárl. Nevídám ho pravidelně, ani nevěřím na změnu osobnosti. Jen vím, že je v tom vězení hrozně dlouho a že je tím prostředím ztvrdlý. Nedivil bych se, kdyby znova utekl.“

Má na to?

„Kajínek je typ, který ztloustne, aby vypadal nemotorně, ale není dobré ho podceňovat. Myslím, že si to v tom vězení moc dobře uvědomují.“

Kajínkovy útěky

Plzeň – v lednu 1993 mu ředitel věznice přerušil výkon trestu na dva dny. Kajínek se ale do vězení už nevrátil. Čtyři měsíce poté měl spáchat vraždy, kvůli nimž byl odsouzen na doživotí.

České Budějovice – v červenci 1994 uprchl z vazební věznice. Využil chvíle, kdy byl na vycházkových dvorech na půdě, vyšvihl se na střechu a sjel po okapu. Byl dopaden ještě týž den.

Valdice – v září 1996 se pokusil uprchnout po střeše, kde byl dopaden a dopraven zpět do cely.

Mírov – v říjnu 2000 se mu konečně poda-řilo úspěšně zmizet.

Karviná – zatím poslední pokus o útěk.

Nové svědectví – Kajínek nezabíjel Milan Kolář: Za mlčení beru 20 000 Kč měsíčně!

Je Jiří Kajínek vraždící monstrum? Včera večer přinesla TV Prima v pořadu Soukromá dramata svědectví o tom, že možná nezabíjel...

V serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory měl 30. května 1993 vyděračepodnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše zastřelit najatý vrah, ale ne Kajínek.

„Ten chlap to neudělal,“ řekl další z vydíraných podnikatelů Milan Kolář o Kajínkovi. Každý měsíc dokonce dostává peníze od dalšího vydíraného podnikatele Petra Hájka, který měl skutečného vraha najmout.

Proč? Kolář ví o koho jde. „Není to moc peněz, 20 tisíc měsíčně,“ tvrdí Kolář s tím, že jde o peníze, které mu Hájek dluží. Jeho svědectví dokazuje, že ve skupině, která měla nechat zlikvidovat vyděrače, byl najatý vrah a Kajínek to nebyl.



Přečtěte si
proxima
7. 9. 2011 • 22:12

--- že by Saša nechal udělat zlatý kříž PČR Plzeň s trnovou korunou ???

lukreciaborgia
7. 9. 2011 • 12:21

Kájínek už je tak slavný,že by se mu útěk nevyplatil.A co by z toho měl?je to na něj zase nahrané.Chtěla bych znát jméno toho spoluvězně.!!A za co sedí.To je naprostý nesmysl.Ale pustit ho nemohou,vysoudil by takové odškodné,že by z toho jeho obhájce mohl žít na Bahams do smrti.

aznom
7. 9. 2011 • 12:10

Ještě kousek a mohlo to vydat na film!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.