Kajínek má výročí - Uprchl před 10 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kajínek má výročí - Uprchl před 10 lety

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek (ČTK, ara)

Přesně deset let dnes uplyne od chvíle, kdy doživotně odsouzený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek (49) jako jediný uprchl z nejstřeženější věznice Mírov. Na útěku byl celých čtyřicet dní.

Kafe, dort a deset svíček – tak by dnes mohla vypadat snídaně našeho nejznámějšího vězně. Před deseti lety utekl z Mírova a policisté ho dopadli až o čtyřicet dní později v pražském bytě manželky jednoho z »orlických vrahů« Ludvíka Černého. Kvůli Kajínkovi se od té doby změnil i systém – aby si vězni nemohli připravit plán na útěk, jsou pravidelně převáženi do jiných věznic, například na Mírov, do Valdic nebo Karviné, kde Kajínek pobývá nyní.

Kajínek v květnu 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho strážce Juliána Pokoše. Druhý ochránce Vojtěch Pokoš přežil postřelený a později proti Kajínkovi svědčil u soudu. Kajínek stále trvá na nevině a jeho obhájci usilují o obnovení procesu. Rozhodovat o něm bude v nejbližší době plzeňský soudce Tomáš Bouček. „Pokud by se povedlo obnovení procesu, byl by to největší zázrak v dějinách české justice,“ prohlásila Kajínkova advokátka Klára Slámová.

Odsouzený vrah má dokonce své vlastní internetové stránky, které spravují fanoušci přesvědčení o jeho nevině. Letos byl na motivy jeho příběhu natočen i úspěšný film s ruským hercem Konstantinem Lavroněnkem v hlavní roli.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.