Největší záhady Česka: Netopýří jeskyně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Největší záhady Česka: Netopýří jeskyně!

Nový zámek ve Velkém Březně.
Nový zámek ve Velkém Březně. (Profimedia.cz, ara)

Už 12. září vychází jako další titul v edici Aha! kniha Toulky tajemnými místy Čech. V dnešní ukázce se podíváme na zámek do Velkého Března, který prý skrývá podzemní chodby plné netopýrů.

Jedna z četných záhad se týká zámku ve Velkém Březně nedaleko Ústí nad Labem. Jelikož se jedná o oblast v Sudetech, mnoho zajímavých informací zmizelo s odsunem původního obyvatelstva.

Přesto můžeme dát několik střípků dávno rozbité mozaiky dohromady.

Ze zámecké kaple údajně vede tajná chodba, která ústí v lese nad sousední vesnicí jménem Olešnice. Dnes je jeskyně, do níž chodba ústí, polozasypaná a je pozorně sledována ochránci přírody, neboť v ní hnízdí netopýři.

Když v roce 1945 vybuchl díky sabotáži wervolfů (speciální nacistické jednotky) muniční sklad ve Velkém Březně, tlaková vlna údajně poškodila jeden z domů právě v Olešnici (čp. 39). Na první poslech to zní celkem logicky, ale kdo zná zdejší terén, ten ví, že mezi Olešnicí a Velkým Březnem je několik terénních hran, které by vlnu rozptýlily.

Naskýtá se tedy otázka – co vlastně ten dům poškodilo? Nemohl onen výbuch poškodit olešnický dům prostřednictvím zvláštně utvářeného podloží plného dutin a celé řady podzemních chodeb?

Celou zkazku poněkud kalí skutečnost, že zámek v Velkém Březně je novostavbou, kterou v roce 1842 nechal vybudovat nejvyšší purkrabí v Čechách, hrabě Karel Chotek (1783 – 1868). A tak rozsáhlé  podzemí se v té době už nebudovalo. Jenže ve Velkém Březně je kromě tzv. Nového zámku ještě zámek Starý, který funguje jako domov důchodců.

A o Starém zámku víme, že vznikl někdy v polovině 15. století. Že by tedy pověst přece jenom nelhala?

Čerpáno z knihy Toulky tajemnými místy Čech z edice Aha! Vychází 12. září! Koupíte v trafikách!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.